Wij leveren diensten aan alle VvE’s. Bent u bij ons aangesloten, dan krijgt u korting! Bent u nog niet aangesloten bij VvE Belang? Bekijk dan de mogelijkheden om u aan te sluiten:
Welke boete mag worden opgelegd in geval van overtreding? In ons splitsingsreglement staat, dat wanneer een bepaling uit de wet, het reglement of het huishoudelijk reglement wordt overtreden door een eigenaar of gebruiker, het bestuur - na het versturen van een aangetekende brief - een boete op mag leggen. Maar hoe hoog mag deze boete eigenlijk zijn? Vraag direct een boetebesluit aan voor
175,-
incl. btw. | Gratis in de aansluiting: VvE Plus (zie voorwaarden)
*Let op: dit boetebesluit is een standaard model op basis van een standaard akte. Zijn er specifieke bepalingen opgenomen in de akte of moet het huishoudelijk reglement worden aangepast? Dan kunt u gebruiken maken van het juridisch advies tegen een zeer gunstig uurtarief. Heeft u een VvE Plus-aansluiting? Dan kunt u – in geval van maatwerk – uw ‘VvE Plus-uren’ inzetten.
Spelregels van de VvE
In elke splitsingsakte is een splitsingsreglement opgenomen. Dit zijn, tezamen met een eventueel door de VvE opgesteld huishoudelijk reglement, de spelregels van de VvE. Zoals dit geldt voor alle regels, worden ook de spelregels van de VvE niet altijd nageleefd. Het bestuur heeft dan de taak de betrokkene te wijzen op de overtreding. In de praktijk zal de betrokken persoon eerst mondeling worden gewezen op de overtreding of de niet-nakoming. Helaas heeft dat niet altijd het gewenste effect. Als de waarschuwing niet helpt, stuurt het bestuur de overtreder een aangetekende brief waarin hij/zij wordt gewezen op de overtreding of niet-nakoming. In het splitsingsreglement staat hoe er gehandeld dient te worden. De spelregels gelden immers voor alle eigenaars en gebruikers. Iedereen heeft zich hieraan te houden.
De modelreglementen 1992 (art. 29 lid 2), 2006 (art. 41 lid 2) en 2017 (art. 45 lid 2) bepalen dat, wanneer er binnen een maand geen gevolg wordt gegeven aan de waarschuwing, het bestuur een boete op kan leggen. De hoogte van de boete voor die overtreding is vastgesteld door de vergadering. Als door de vergadering (nog) geen bedrag is vastgesteld, moet de vergadering bijeengeroepen worden om dat alsnog te doen.
Dat is natuurlijk niet handig. Het is daarom raadzaam een zogenaamd boetebesluit te nemen. In dit besluit wordt per overtreding een bedrag vastgesteld. In geval van overtreding kan het bestuur dit bedrag dan opleggen zonder dat de vergadering daarvoor speciaal geraadpleegd moet worden.
Modelreglementen 1973 en 1983
Als modelreglement 1973 of 1983 van toepassing is, ligt de situatie iets anders. Daarin is namelijk in de artikel 27 lid 2 respectievelijk 29 lid 2 bepaald dat door de vergadering een boete kan worden opgelegd van ten hoogste het bedrag dat in de akte van splitsing genoemd is. In dat geval moet dus per overtreding door de vergadering een besluit tot het opleggen van een boete worden genomen.
Boetebesluit
Als modelreglement 1992, 2006 of 2017 van toepassing is, dan is een en ander dus iets eenvoudiger. De vergadering behoeft dan slechts eenmalig een besluit te nemen, waarbij de boetebedragen per overtreding worden vastgesteld.
Bij de Juridische Dienst van VvE Belang kunt u een voorbeeld van een dergelijk boetebesluit opvragen. Uiteraard moet dit besluit in de vergadering van eigenaars worden vastgesteld.
Wellicht ook interessant voor u:
Schriftelijk juridisch advies
Als u als aangesloten VvE bij VvE Belang te maken krijgt met een lastige juridische kwestie of gewoon een vraag heeft waarover u advies wilt, dan kunt u de Juridische Dienst van VvE Belang inschakelen. Deze dienst bestaat uit ervaren juristen die u graag helpen. U kunt gemakkelijk schriftelijk advies aanvragen tegen een zeer gunstig uurtarief. Zo kunt u rekenen op professioneel advies wanneer u dat nodig heeft.
In het huishoudelijk reglement van uw VvE regelt u veel belangrijke zaken. Om te voorkomen dat u bepalingen opneemt die in strijd zijn met het splitsingsreglement of belangrijke onderdelen over het hoofd ziet, schakel een jurist in van VvE Belang.
995,-
incl. btw. | Slechts € 579,50 in de aansluiting: VvE Plus (zie voorwaarden)
De vergadering verleent toestemming voor de plaatsing van bijvoorbeeld een airconditioning, zonnescherm, zonnepanelen of een traplift. Echter kan ze daaraan ook voorwaarden verbinden, bijvoorbeeld ten aanzien van aansprakelijkheid en onderhoud. Afspraken over die voorwaarden kunnen tussen VvE en eigenaar worden vastgelegd in een zogenaamde gebruiksovereenkomst.
359,-
incl. btw.* | Gratis in de aansluiting: VvE Plus (zie voorwaarden)
Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.