“Je komt mijn balkon niet op!” Dat zei een appartementseigenaar toen onderhoud moest worden uitgevoerd. De rechter greep in: de VvE mag het balkon betreden om het werk te laten uitvoeren.
Het conflict speelde al lange tijd. De VvE besloot op 11 april 2023 tijdens een ledenvergadering dat alle dilatatievoegen in het gebouw vervangen moesten worden. Die naden moeten scheuren en lekkages voorkomen, dus de werkzaamheden waren absoluut nodig. Alle eigenaars moesten dan ook meewerken aan dit onderhoud.
Eén eigenaar gaf geen toestemming om zijn balkon te betreden. Onder het motto: ‘dit is mijn privégedeelte’. Hij reageerde ook niet op diverse verzoeken van de VvE.
Rechter grijpt in
Uiteindelijk stapte de VvE naar de rechter. Tijdens de zitting op 17 april 2025 was de onwillige eigenaar niet aanwezig. Hij had wel een mail gestuurd waarin hij meldde dat hij alsnog zou meewerken.
De rechter was van mening dat die toezegging te weinig zekerheid bood. Zij wees het verzoek van de VvE toe, en verleende een vervangende machtiging. De VvE mocht daarmee het balkon betreden en de werkzaamheden laten uitvoeren.
Bovendien mocht de woning – indien noodzakelijk – gedeeltelijk en tijdelijk worden ontruimd. Alléén op de dagen en in de ruimtes waarin zou worden gewerkt.
Geen boete, wel proceskosten
De VvE had ook gevraagd om een boete van € 500 per dag als de eigenaar opnieuw zou dwarsliggen, maar dat verzoek wees de rechter af. De reden: met deze uitspraak had de VvE al voldoende mogelijkheden om daadwerkelijk in te grijpen.
De kosten van het proces kwamen voor rekening van de onwillige eigenaar: in totaal € 740,50. Dat bedrag moest binnen veertien dagen na betekening van de uitspraak betaald worden. Rente en betekeningskosten waren nog niet meegerekend.
Werk mee!
Als er onderhoud nodig is aan gemeenschappelijke delen van het gebouw, moeten de eigenaars daaraan meewerken. Doen zij dat niet, dan kan de rechter alsnog toestemming geven om het werk uit te voeren – zelfs als dat betekent dat een woning tijdelijk moet worden betreden of ontruimd.
Het is dus belangrijk dat VvE’s hun besluiten goed vastleggen en leden tijdig informeren. En voor eigenaars geldt: meewerken aan noodzakelijk onderhoud is geen keuze, maar een plicht.
Disclaimer: Dit artikel is aangepast om de leesbaarheid te verbeteren. Alle gebruikte namen zijn fictief. Eventuele overeenkomsten met bestaande personen of situaties berusten op puur toeval. Rechtbankuitspraak:ECLI:NL:RBAMS:2025:3031