17 - 12 - 24

Hof besluit over groot onderhoud

Groot onderhoud was nodig bij appartementencomplex Sempre Mobile (1970). Maar daar is Frans (Voor de bescherming van de betrokkenen wordt een fictieve naam gebruikt) het niet mee eens. En al helemaal niet met de 20.000 euro (verdeeld over twee jaar) die iedere eigenaar moet bijdragen. Dus stapt Frans naar de kantonrechter. Zonder resultaat, dus volgt de gang naar het gerechtshof.

Het conflict draait om de bouwtechnische staat van het gebouw. Rapporten van twee ingenieursbureaus tonen aan dat een aantal balkons en galerijplaten niet veilig zijn. In 2021 is door de gemeente al een dwangsom opgelegd, omdat het gebouw niet voldeed aan de veiligheidseisen van het Bouwbesluit. Om deze problemen op te lossen, stelde de VvE een groot onderhoudsplan op, inclusief versterking van balkons en herstel van andere achterstalligheden.

Frans voert aan dat het besluit disproportioneel is: hij stelt dat slechts een klein deel van al het geplande onderhoud echt noodzakelijk is. Door het plan van het bestuur worden de leden op te hoge kosten gejaagd. En er is ook geen rekening gehouden met de financiële draagkracht van de – meest oudere – leden.

[Tekst gaat verder onder de foto]

Flatgebouw in Nederland met oranje zonwering

Groot onderhoud aan het balkon bleek nodig na inspectie.

Hof: besluit is redelijk en billijk

Het hof oordeelt dat het besluit van de VvE niet in strijd is met de redelijkheid en billijkheid. Het groot onderhoud omvat meer dan de directe veiligheidsrisico’s en biedt een kans om achterstallig onderhoud kostenefficiënt op te lossen. Het hof benadrukt dat besluitvorming binnen een VvE democratisch verloopt en dat de meerderheid van de eigenaren met het plan heeft ingestemd. Daarnaast blijkt uit de notulen van vergaderingen dat de eigenaars goed geïnformeerd zijn over de plannen en kosten.

Het hoger beroep wordt afgewezen en Frans moet alle proceskosten betalen. Plus die 20.000 euro, verdeeld over twee jaar, want dat besluit blijft staan.

Conclusie

Met deze uitspraak is duidelijk dat een VvE binnen redelijke grenzen grote onderhoudsprojecten mag aanpakken, zelfs als niet alle eigenaars het daarmee eens zijn. Het belang van veiligheid en kostenefficiënt onderhoud weegt zwaarder dan de individuele bezwaren van een eigenaar.


Dit artikel is gebaseerd op een uitspraak de uitspraak ECLI:NL:GHARL:2024:6655 . Alle namen zijn fictief en enige overeenkomst berust op pure toeval. Voor het originele artikel verwijzen wij u naar rechtspraak.nl.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox