23 - 06 - 23

Man weigert camera’s te verwijderen uit zijn appartement

Een eigenaar plaatst camera’s bij zijn appartement, omdat hij bang is voor inbraak. De VvE is het daar niet mee eens, maar de eigenaar wil de camera’s niet verwijderen. Er ontstaat ruzie tussen het bestuur en de eigenaar. Wat moet er gebeuren om de rust binnen de VvE terug te krijgen?

De VvE stapt naar de rechter. Ze beroept zich op artikel 11 van het toepasselijke Modelreglement 1983, dat bepaalt:
‘Iedere eigenaar en gebruiker heeft het gebruik van de gemeenschappelijke gedeelten en/of de gemeenschappelijke zaken volgens de bestemming daarvan. Hij moet daarbij in acht nemen het reglement en het huishoudelijk reglement en hij mag geen inbreuk maken op het recht van medegebruik van de andere eigenaars en gebruikers.’

De ledenvergadering heeft geen toestemming gegeven voor de plaatsing van de camera’s. Die zijn gericht op de gemeenschappelijke of openbare ruimte, waarmee de privacy van anderen wordt geschonden. Dat levert een onrechtmatige situatie op. Alleen de VvE mag, na goedkeuring door de ALV, camera’s ophangen die gericht zijn op gemeenschappelijke ruimtes. Bovendien moet er dan een objectiveerbare zorg voor de veiligheid van de bewoners en hun zaken bestaan. Dus eist de VvE dat de camera’s worden verwijderd, én dat ze niet langer zichtbaar zijn vanaf de straat en de galerij.

Echter: alleen de eigenaar en zijn directe buren gebruiken de galerij waar de camera’s hangen. De buren zijn er ook blij mee.

Uitspraak van de rechter

De rechter stelt vast dat in dit geval wel degelijk persoonsgegevens worden verwerkt, zoals bedoeld in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Daarvoor heeft een eigenaar toestemming nodig van degene die wordt gefilmd.

Er is geen toestemming van de ledenvergadering, en dus moet de eigenaar bewijzen dat hij een ‘gerechtvaardigd belang’ heeft. Dat is niet het geval: er zijn niet veel inbraken in de buurt gemeld, en bij de toegangsdeuren en in de parkeergarage hangen al camera’s. Dat is voldoende bescherming van de eigendommen van de bewoners, vindt de rechter. De camera die is gericht op hal en voordeur aan de binnenkant van de woning mag blijven hangen omdat de filmrichting niet zomaar kan worden gewijzigd. De privacy van derden en eigendommen van anderen is met deze camera’s niet in het geding. De andere camera’s moeten weg. En de eigenaar-in-overtreding moet de proceskosten betalen.

Cameraprotocol

Wilt u zeker weten dat u voldoet aan alle AVG-verplichtingen? Vraag voor € 49,- het Cameraprotocol van VvE Belang aan. Klik hier

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox