20 - 01 - 22

Lagere energiebelasting compenseert (deels) hogere energierekening

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen, en daardoor wordt de energierekening voor veel huishoudens een stuk hoger. Het Kabinet heeft besloten om dit gedeeltelijk te compenseren via verlaging van de energiebelastingen op elektriciteit.

De teruggave van de energiebelasting gaat omhoog van 560 euro naar 825 euro. Dat betekent een belastingvoordeel van 265 euro voor iedereen (los van de hoeveelheid energie die u gebruikt). Dit geldt ook wanneer u geen gasaansluiting heeft of gebruik maakt van blokverwarming.

Elektriciteit

Het belastingtarief op elektriciteit gaat met 6,9 cent per kWh omlaag, inclusief btw. Hoeveel dat voor u scheelt, hangt af van uw stroomverbruik. Bij een gemiddeld verbruik van 2.384 kWh per jaar daalt de energiebelasting met ongeveer 160 euro. Dan hebt u dus een totaal voordeel van ca. 400 euro.

Gas

De energiebelastingen op gas stijgen dit jaar met 2 cent per kuub. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1.170 kuub per jaar betaalt u dus 23 euro meer aan belasting voor gas.

Let op: het gaat hier alleen om de energiebelastingen, en die vormen maar één deel van de tarieven voor energie. De marktprijs speelt natuurlijk ook een rol, en die is flink gestegen. Uiteindelijk zal vrijwel iedereen dus meer kwijt zijn aan energie.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox