28 - 10 - 22

Prijsplafond energie: ook voor VvE’s met collectieve verwarming?

Op Prinsjesdag werd bekend dat er per 1 januari 2023 een ‘prijsplafond’ voor energie komt voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Al snel was duidelijk dat dit niet zou gelden voor complexen met een collectief warmte- of elektriciteitssysteem. VvE Belang is direct een actie begonnen om deze weeffout recht te zetten.

De gasprijs wordt het maximaal € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot € 0,40 per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh. Het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief zoals opgenomen in het energiecontract. In november en december ontvangen huishoudens een vaste korting op de energierekening van € 190 per maand. Meer hierover kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid.

[tekst gaat verder onder de afbeelding]

Prijsplafond energie

Prijsplafond energie met collectieve meters

Voor VvE’s werkt die regeling vaak niet goed uit. Dat komt doordat er bij die VvE’s sprake is van collectieve meters. Voor gas en warmte als het om verwarming gaat, maar ook voor elektriciteit als het om algemene (gemeenschappelijke) voorzieningen gaat, zoals de lift e.d.
Deze VvE’s worden gezien als één huishouden, en dreigen buiten de boot te vallen.

Motie-Omtzigt

Het onafhankelijke Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg ook direct aandacht voor deze onrechtvaardigheid. De motie die hij indiende, werd bijna unaniem aangenomen. Dat was een extra steun in de rug voor alle betrokken huishoudens.

Enquête 

VvE Belang is samen met VGM NL, Vastgoed Management Nederland (de brancheorganisatie van de VvE-beheerders), betrokken bij gesprekken met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) over een oplossing voor de Tariefregeling Energieprijzen voor VvE’s.
Daarom hebben we met het ministerie afgesproken om een korte enquête te houden onder VvE’s in Nederland. Zo willen we duidelijkheid krijgen over de vraag hoeveel VvE’s met collectieve verwarmingssystemen en/of collectieve meters er zijn; over het aantal appartementen dat in deze complexen is gevestigd en over het collectieve gas- en elektraverbruik.
Alles met het doel om een goede regeling tot stand te brengen voor VvE’s met een collectief systeem.

Klik hier om naar de enquête te gaan
Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox