Huishoudelijk Reglement

De meeste VvE’s hebben behoefte aan het vastleggen van afspraken die – bijvoorbeeld tijdens de ALV – zijn gemaakt. Die afspraken staan in het huishoudelijk reglement (HHR). De afspraken zijn een nadere invulling van de bepalingen in het splitsingsreglement. Ze gaan meestal over zaken die het voor iedereen prettig maken om in het gebouw te wonen.

Wat zet je in een huishoudelijk reglement?

Meestal gaat het HHR over bepalingen die te maken hebben met het gebruik van de algemene ruimten en over gedragsregels. Mogen er kinderwagens in de entree en op de verdiepingen staan? Of rollators? Wanneer mag er geboord worden? En mag u wel of niet was buiten hangen? Zo ja, wat voor regels gelden daarvoor? Ook zijn vaak afspraken opgenomen over de wijze waarop bewoners samen het gebouw schoon en netjes houden.

Wel of geen was aan het balkon? Neem het op in uw huishoudelijk reglement!

Zijn huurders ook gebonden aan het huishoudelijk reglement?

Ook huurders zijn gebonden aan het HHR. Om ervan verzekerd te zijn dat ze op de hoogte zijn van de bepalingen, laat u hen bij aanvang van de huurperiode een gebruiksverklaring ondertekenen. Daarin verklaren ze dat ze zich aan alle regels zullen houden. U kunt hen daarop aanspreken.

Een voorbeeld van zo’n gebruiksverklaring vindt u in het boek Thuis in gemengde complexen. Het boek is te koop bij VvE Belang. Klik hier om het boek te bestellen.

Wie de regels overtreedt, kan een boete oplopen. Die komt in de kas van de VvE. De ALV moet dan wel hebben besloten dat zo’n boete kan worden opgelegd: het boetebeding. Zonder zo’n besluit kunt u geen boete opleggen.

Is een huishoudelijk reglement verplicht? Nee, een HHR is niet verplicht. Het hoeft ook niet te worden ingeschreven in het Handelsregister (wél voor VvE’s waarvoor MR 2006 van toepassing is!)

Met VvE Plus krijgt u een aanzienlijke korting op het laten opstellen of screenen van uw huishoudelijk reglement! Klik hier voor alle voordelen van VvE Plus!

Screening huishoudelijk reglement

Veel huishoudelijk reglementen zijn in een ver verleden opgesteld en af en toe aangepast. In de praktijk staan in veel huishoudelijk reglementen nogal wat afspraken die helemaal niet geldig zijn. Bijvoorbeeld omdat ze in strijd zijn met het splitsingsreglement of met de wet. En misschien zijn de bepalingen zwaar verouderd. Of niet zo helder. Of misschien zijn ze voor sommige bewoners onredelijk zwaar.

Wilt u uw HRR laten controleren? De juristen van VvE Belang kunnen een screening van uw HHR uitvoeren. Dan weet u zeker dat de bepalingen niet in strijd zijn met de wet of het splitsingsreglement.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox