28 - 07 - 21

Kan de VvE mij verplichten om apparatuur van een bepaald merk te kopen?

U wilt een airco, en enkele andere eigenaars willen er ook een. Prima, zegt het VvE-bestuur, maar dan mag het alleen een airco van dat ene merk en van die ene leverancier zijn. Mag het bestuur zo’n voorwaarde opleggen?

Het korte antwoord: nee, dat mag niet. U kunt niet worden verplicht om een bepaald merk aan te schaffen of om apparatuur bij een bepaalde leverancier te kopen. En de VvE kan ook niet bepalen wat ‘mooi’ is.

Wél mag de VvE streven naar uniformiteit als het bijvoorbeeld gaat om kleurstelling of om de plaats waar apparatuur wordt bevestigd. Zo mag de VvE bepalen dat de zonwering bij alle appartementen dezelfde kleur moet hebben. En ook mag ze bepalen dat airco’s allemaal op eenzelfde plaats worden bevestigd en binnen vastgestelde afmetingen vallen. Er mogen ook regels worden gesteld op het gebied van vorm, kleur en omkasting.

Podcast

Beluister hier de podcast van VvE Belang voor meer informatie over de plaatsing van airco’s, over het nut van een gebruiksovereenkomst, de toegestane hoeveelheid geluid e.d.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox