16 - 01 - 20

Meer dan 50% van VvE besturen en bewoners weet niet of ze goed verzekerd zijn.

U hebt een opstalverzekering afgesloten voor uw complex. Heel goed, want als er ergens schade is, weet u zeker dat die keurig wordt vergoed door uw verzekeraar. Tenminste: als u voldoende verzekerd bent.

Maar geldt dat ook voor die dure keuken die een van de eigenaars heeft laten installeren? En voor die peperdure vloer? Ofwel: is het eigenaarsbelang verzekerd? Tip: kijk in uw polis. Dat kan u veel geld én ellende schelen.
taxatie appartement
Eigenaarsbelang? Wat is dat?

Het eigenaarsbelang is bij lang niet alle VvE-bestuurders bekend. Bij veel appartementseigenaars ook niet. Tijdens onze informatiebijeenkomsten gaven meer dan 1.500 VvE bestuurders en bewoners antwoord op de vragen:

Ik weet wat “Eigenaarsbelang” in het kader van een opstalverzekering betekent
Ik weet voor welk bedrag mijn eigenaarsbelang is verzekerd

Meer dan 50% van de VvE bestuurders / bewoners gaf aan niet goed te weten wat ‘Eigenaarsbelang’ betekent en / of voor welk bedrag het eigenaarsbelang is verzekerd. In geval van schade aan uw keuken, vloer of badkamer kunt u hierdoor voor een vervelende verrassing komen te staan.

Het is dus wel heel belangrijk om dit te weten, zeker nu steeds meer eigenaars dure aanpassingen aan hun appartement laten aanbrengen. Een mooie keuken of badkamer maar ook een fraaie, kostbare vloer of heel bijzondere wandafwerking in plaats van een simpel behangetje. Of misschien een uitbreiding van een appartement op de begane grond. Dat valt allemaal onder het eigenaarsbelang en niet onder de standaard opstalverzekering. Als er brand of waterschade is, vallen deze zelf aangebrachte voorzieningen of aanpassingen dus niet altijd onder de collectieve opstalverzekering van de VvE. De eigenaar draait zelf voor de extra kosten op.

De oplossing

Dat probleem kunt u eenvoudig oplossen: u verzekert het eigenaarsbelang op de collectieve opstalverzekering. Dan is het eigenaarsbelang van iedere eigenaar verzekerd, zodat niemand voor onverwachte kosten komt te staan.

Aanvullende verzekering

Is de aanpassing die de eigenaar heeft aangebracht, extreem duur? Zo duur dat de dekking van het eigenaarsbelang tot een bepaald maximumbedrag te beperkt is? Dan is het verstandig om als individuele eigenaar een aanvullende verzekering af te sluiten.

Verzekerde herbouwwaarde

Hoe lang is het geleden dat u de herbouwwaarde van uw complex hebt laten taxeren? Dat moet elke zes jaar gebeuren. Als u uw complex laat verzekeren tegen de herbouwwaarde, weet u zeker dat uw opstalverzekering dekkend is. En dat eventuele schade voor 100 procent wordt verzekerd. Bij onderverzekering kan dat erg tegenvallen: dan wordt niet het hele schadebedrag vergoed.

Wij kunnen helpen

Komt u er zelf niet uit, of wilt u dat we even meekijken? Wij helpen u graag. VvE Belang kan uw verzekering en taxatie checken op een aantal belangrijke punten met de Taxatie Scan. Ook het ‘Eigenaarsbelang’ brengen wij voor u in kaart.

Vraag een taxatiescan aan

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox