ENERGIEZUINIGE VERWARMING

Bijna de helft van de energierekening bestaat uit kosten voor verwarming; een tiende is voor warm water. Het loont dus als u uw appartement en uw complex op een energiezuinige manier verwarmt. Voor u en voor het milieu.
 
Zuinig verwarmen begint met een goed geïsoleerde woning. Als de warmte binnen blijft, hoeft u minder te stoken. Er is vaak nog heel wat te verbeteren aan de isolatie. Natuurlijk is ook een zuinige installatie voor verwarming en warm water van belang.
 
De meeste mensen hebben al een hoogrendementsketel voor de verwarming, maar er zijn meer – duurzame - mogelijkheden. Zonneboilers en elektrische warmtepompen zijn een prima alternatief voor gasgestookte installaties. In 2050 worden Nederlandse gebouwen, zoals in het Energieakkoord van 2013 staat omschreven, niet meer verwarmd door gas. Momenteel stoken de meeste woningeigenaren nog op gas en worden ook bijna alle appartementencomplexen met gas verwarmd.
 
Het is belangrijk om nu al na te denken over een gasloze toekomst.
 
Warmtepompen vormen een goed alternatief voor een gasgestookte installatie. Ze zorgen op een milieuvriendelijke manier voor verwarming en warm water. De overheid geeft subsidie op het kopen van een warmtepomp en heeft de belasting op elektriciteit verlaagd.
 
Warmtepompen halen warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Met een soort koelkastmotor wordt deze warmte opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur. Met weinig stroom krijgt u veel warmte. Als die stroom dan ook nog afkomstig is van de zon of de wind, is de verwarming heel duurzaam. Sommige warmtepompen zijn volledig elektrisch, andere hebben er een HR-ketel op gas bij, die bijspringt voor verwarming op extra koude dagen en voor (extra) warm water.
 
Natuurlijk vergt de installatie van een warmtepomp nogal wat investeringen. Daarom is het verstandig om voor uw complex de mogelijkheden van alternatieve verwarmingsbronnen te (laten) onderzoeken. De energieadviseurs van VvE Belang helpen u daar graag bij.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Klik hier voor meer informatie.