Herbouwwaarde appartementencomplex

Herbouwwaarde’ betekent: het bedrag dat nodig is om het pand te herbouwen op dezelfde plaats met dezelfde bestemming. De herbouwwaarde is dus niet hetzelfde als de verkoopwaarde van het pand c.q. de appartementen. En ook de boekwaarde is een ander begrip.

Appartementencomplex herbouwen

Berekening Herbouwwaarde

Bij de berekening van de herbouwwaarde gaat de taxateur dus uit van het bedrag dat nodig is om het gebouw op dezelfde plaats te herbouwen. Uitgangspunt is dat het dan ook dezelfde bestemming krijgt. Voor een kantoorgebouw dat bijvoorbeeld wordt herbouwd tot appartementencomplex, gelden andere grondslagen.

Herbouwwaarde en verkoopwaarde

Goed beschouwd is de verkoopwaarde moeilijk vast te stellen. Het gaat om de commerciële waarde, en die zal van geval tot geval (en van periode tot periode) verschillen. De verkoopwaarde is dus moeilijk vast te stellen. Wat heeft een koper voor het gebouw of een appartement over?

Boekwaarde van het appartementencomplex

De boekwaarde is het bedrag dat in de administratie van de eigenaar is opgenomen. Het gaat om een fiscale waarde. In principe wordt op deze waarde afgeschreven; het gebouw wordt dus eigenlijk steeds minder waard.

Herbouwwaarde en boekwaarde hebben niets met elkaar te maken.

Pas op voor onderverzekering!

Zorg ervoor dat u altijd beschikt over een actuele taxatie van de herbouwwaarde. Is uw gebouw te laag verzekerd (omdat dat gunstig is voor de VvE-bijdrage?); dan krijgt u mogelijk te weinig geld van uw verzekeraar als er een calamiteit plaatsvindt. Als het verzekerde bedrag 80 procent is van de werkelijke herbouwwaarde, dan wordt 80 procent van de schade uitgekeerd.

Oververzekerd is niet verstandig

“Laten we maar een extra hoog bedrag aanhouden; 20 procent hoger dan de herbouwwaarde. Dan krijgen we bij brand of iets dergelijks ook een fors hoger bedrag uitgekeerd”. Die redenering klopt niet: u krijgt nooit meer uitgekeerd dan het werkelijke schadebedrag. Wél betalen alle eigenaars een te hoge premie.

Taxatie nodig? Klik hier voor een afspraak met onze registertaxateur Jaap Hendriksen RT.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox