Het blijft een veelvoorkomende tweestrijd onder VvE-besturen. Het uitbesteden van VvE beheer of het VvE beheer zelf doen?
We constateerden al dat sommige VvE’s te weinig menskracht hebben om de bestuurstaken goed uit te voeren. Is dat bij uw VvE ook het geval? Dan kunt u kiezen voor een professioneel VvE beheerder. Een ander woord wat u tegen kunt komen is een VvE-Manager.
Wat doet een VvE beheerder?
Een beheerder is geen officieel orgaan van de VvE. In de splitsingsreglementen staat dus ook niet wat de taken zijn. De vergadering van eigenaars spreekt met de beheerder af welke taken deze van het bestuur overneemt. Meestal gaat het om de administratie, het regelen van de financiën van de VvE en de VvE-bijdrage (het financiële gedeelte) en het bijhouden van de verzekeringen van de VvE.
Waar vind ik een goede beheerder?
Veel partijen houden zich bezig met VvE-beheer. Dat zijn lang niet allemaal mensen die opgeleid zijn tot VvE-beheerder. In veel gevallen gaat het om makelaars, boekhouders etc. Helaas bestaat er niet zoiets als een ‘zwarte lijst’ van VvE-beheerders die in het verleden slecht hebben gepresteerd. U dient daarom zelf grondig onderzoek te doen naar de partij waarmee u in zee gaat om vervelende misstanden te voorkomen. Zoekt u iemand die zich alleen bezighoudt met het beheren van VvE’s? Raadpleeg dan andere VvE’s en vraag naar hun ervaringen. Of kijk op onze lijst met beheerkantoren. Ook handig: nodig enkele partijen uit voor een gesprek en zorg dat er een paar VvE-leden bij aanwezig zijn. Hoeveel weet hij over VvE’s? En straalt hij plezier uit in zijn werk? Is het kantoor gecertificeerd?
Certificeringen
Steeds meer VvE-beheerders laten zich – al dan niet na een intensief opleidingstraject – certificeren, bijvoorbeeld door SKG-IKOB Certificatie. De lijst met gecertificeerde beheerders vindt u hier.
Een certificaat garandeert niet dat u een beheerder hebt gevonden die aan uw wensen voldoet. Het geeft alleen aan dat de beheerder zich houdt aan de voorschriften die gelden voor certificering. Het is geen bewijs dat de gekozen partij zich niet schuldig maakt aan verkeerde activiteiten. De kans dat u met een beheerder te maken hebt die zijn/haar vak verstaat, is wel groter bij een gecertificeerde beheerder.
Een beheerder is nooit verplicht zich te certificeren. Een certificaat is dus ook niet verplicht.
Voor- en nadelen van extern beheer
Meestal is het een groot voordeel als de VvE een bestuur heeft dat voornamelijk uit VvE-leden bestaat. Zij weten precies wat zich in het gebouw afspeelt; ze kennen de zwakke punten én de mensen. Ze zijn dus meer betrokken, en dat kan een voordeel zijn. Bovendien zijn de kosten lager. U mag bestuurders een vrijwilligersvergoeding geven. Die is belastingvrij. Natuurlijk mag u hen ook gewoon betalen voor hun werk. Ze hebben tenslotte een verantwoordelijke taak. Er gaat jaarlijks al snel een miljoen of meer euro’s om in een VvE.
Wat zijn de voordelen? U bent niet afhankelijk van vrijwilligers die – gepensioneerd en wel – op ongelegen momenten een paar maanden op stap gaan. Bovendien mag u ervan uitgaan dat een (goede) professionele partij verstand van zaken heeft op het gebied waarvoor u hem inhuurt. Daarnaast kan het soms ook voor financieel voordeel zorgen, bijvoorbeeld door grootschalige inkoop. En is niet gevoelig voor gevoelens die onder de bewoners leven. Het maakt voor een beheerder niet uit of iemand zich lomp gedraagt in de lift of dat uw buurvrouw het al zo lastig heeft met een niet-oppassende puber.
Zeker voor het innen van de VvE-bijdrage kan het handig zijn als een beheerder die taak op zich neemt: u wilt liever niet uw buren aanmanen om de bijdrage te betalen.