Airco

Een airco is natuurlijk fijn als het buiten erg warm is. Maar u mag niet zomaar een airco installeren op uw balkon. Daar zitten wat regels aan vast. De belangrijkste is dat de vergadering van eigenaars u toestemming moet geven.

Een ander voorschrift gaat over het geluid dat de installatie produceert. Er zijn op 1 april 2021 nieuwe geluidseisen gesteld aan (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco’s die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken bij de buren.

Maar ook als u aan deze eisen voldoet, is altijd toestemming van de vergadering van eigenaars nodig omdat alle belangen moeten worden afgewogen. U verandert iets aan de gevel, en dat is een gemeenschappelijk gedeelte van het gebouw.

Waar moet ik op letten bij het plaatsen van een airco?

  • De airco is onzichtbaar of weggewerkt,
  • hij is/wordt geplaatst door een erkend installateur,
  • hij wordt aangesloten op een aparte elektragroep,
  • contactisolatie wordt aangebracht, zodat resonantie is uitgesloten.

Tip: sluit een gebruiksovereenkomst af

Het is verstandig de exacte voorwaarden in een gebruiksovereenkomst tussen de verzoeker en de VvE vast te leggen omdat alle betrokkenen zo weten waar ze aan toe zijn.

In een gebruiksovereenkomst regelt u verschillende zaken, zoals:

  • Wie zorgt voor de aanleg, het onderhoud, de vervanging en vernieuwing?
  • aan welke kwaliteitseisen moet het werk voldoen?
  • hoe zit het met toezicht en aansprakelijkheid voor schade en verzekering?

Wat als er een nieuwe eigenaar komt?

Neem een kettingbeding op in de overeenkomst. Daarin wordt bepaald dat de afspraken moeten worden bedongen bij een opvolgende appartementseigenaar. Een opvolgende eigenaar is anders niet gehouden aan de gemaakte afspraken tussen de VvE en de vorige eigenaar.

VvE Belang stelt graag een gebruiksovereenkomst voor u op. Klik hier voor informatie.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox