Infraroodverwarming

Infrarood is het onzichtbare deel van het spectrum dat we ervaren als warmte. Voor infraroodverwarming wordt stroom omgezet in infraroodstraling. Die heeft als eigenschap dat ‘massa’ wordt verwarmd in plaats van lucht.

Systemen voor infraroodverwarming zijn speciaal ontwikkeld om optimaal gebruik te maken van de warmtestraling. Een muur of een paneel straalt warmte uit en zorgt ervoor dat mensen, voorwerpen en uiteindelijk ook de lucht in de directe omgeving worden verwarmd.

infraroodsauna

Infrarood wordt ook gebruikt bij bijvoorbeeld sauna’s

Voordelen van infraroodverwarming

Er zijn verschillende voordelen wanneer het gaat om infraroodverwarming:

De installatie

De installatie van gasverwarming is veel werk: leggen van leidingen en dus hak- en breekwerk. Voor infraroodverwarming hebt u alleen een vrij stopcontact nodig. U hangt het paneel op aan de muur of het plafond.

De aankoopprijs

De prijs van een infraroodpaneel is meestal hoger dan die van een gasradiator, maar de installatie is veel goedkoper. Het gaat natuurlijk om de totale verwarmingskosten. Omdat infrarood gericht verwarmt, is deze heel efficiënt. Er gaat vrijwel geen warmte verloren.

In combinatie met zonnepanelen is infraroodverwarming veel goedkoper dan gasverwarming.

Gezondheid en milieu

De lucht en de warmtestromen die ontstaan bij gasverwarming, zorgen ervoor dat fijn stof en huisstof makkelijker worden verspreid. Infraroodpanelen verwarmen echter de ruimte niet, maar objecten in die ruimte. De warmtestroom is veel kleiner en de verspreiding van stof wordt dus tot een minimum gereduceerd.

Daarbovenop is gas nog steeds een fossiele brandstof, terwijl infraroodpanelen werken op (liefst groene) elektriciteit.

Luchtvochtigheid

Bij infraroodverwarming speelt de relatie tussen gevoelstemperatuur, de relatie tussen de gemeten temperatuur en het gevoel van comfort een belangrijke rol. Omdat niet de lucht maar de objecten (en de mensen!) worden verwarmd, moet extra aandacht worden besteed aan de luchtvochtigheid.

Een relatief vochtigheidspercentage van 60-65 % is hierbij optimaal en gelijktijdig erg goed voor alle houten interieurartikelen, schilderijen en het vermijden van fijnstof. De aanschaf van een luchtbevochtiger, al of niet voorzien van een luchtfilter, is een aanrader.

Esthetische aspecten

Gasradiatoren zijn zelden mooi. Wél zijn ze zeer aanwezig in de ruimte.

Infraroodpanelen worden gemaakt van allerlei materialen, zoals glas, aluminium, spiegel. U kunt ze ook laten bedrukken met foto’s en prints. Dat maakt de panelen tot een aantrekkelijk onderdeel van uw interieur.

Tips voor infraroodverwarming

  1. Houd er rekening mee dat het geen kwestie is van vandaag op morgen. De werkzaamheden zijn veelal in een week klaar, maar u vindt anno 2023 niet meteen een installateur.
  2. Laat goed doorrekenen hoe hoog de afzekering moet zijn, want voor 3x35A betaalt u  aanzienlijk hogere vastrechtkosten dan voor 3x25A.
  3. Een driepartijenovereenkomst met de leverancier en de gecertificeerde installateur, waarbij de installateur onder verantwoordelijkheid van de leverancier werkt, is een goed idee.

Onderzoek

De Hochschule – HTWG Konstanz onderzocht in opdracht van o.a. het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken infraroodverwarming. Conclusie: infrarood is (in combinatie met zonnepanelen) het meest efficiënt en het duurzaamst. De combinatie infraroodverwarming-zonnepanelen zou naar de mening van de onderzoekers de toekomstige standaard moeten worden.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox