Spouwmuurisolatie

Voor veel VvE’s is spouwmuurisolatie de eerste stap bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Doel: meer comfort en een lagere energierekening. Er zijn wel aspecten waarmee u rekening moet houden als u dat doel wilt bereiken.

Wat is de spouw?

De spouw is de ruimte tussen een buiten- en binnenmuur. Experts spreken graag over het binnen- en buitenblad. De spouw moet ervoor zorgen dat vocht het gebouw niet kan binnendringen. De meeste woningen en woongebouwen die na 1920 gebouwd zijn, hebben een spouwmuur; sinds de jaren 70 van de vorige eeuw is die veelal geïsoleerd. Meestal wordt glas- of steenwol, schuim of piepschuimbolletjes gebruikt.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Voor spouwmuurisolatie hebt u een spouw nodig van minstens drie centimeter.

Medewerkers van een gespecialiseerd bedrijf boren gaten in de voegen van de buitenmuur. Die gaten vormen een patroon. Dat patroon wordt – net als het formaat van de gaten – bepaald door het isolatiemateriaal dat is gekozen.

Met een spuitpistool wordt de spouwmuur gevuld met isolerend materiaal. Daarna worden de gaten weer dichtgemaakt met een specie in de kleur van de bestaande voeg.

Investeren

Met na-isolering van de spouw bereikt u in de meeste gevallen een vergroting van het wooncomfort. Natuurlijk kost isolatie geld, maar u mag veelal ook rekenen op een besparing op het energieverbruik – en dus de kosten.

Niet voldoende geld in kas? U kunt subsidie krijgen via de SVVE. Een lening afsluiten is ook een mogelijkheid, bijvoorbeeld bij het Nationaal Warmtefonds of SVn. Bij SVn kunt u ook de aanpak van achterstallig onderhoud meenemen.

Technische eisen

Niet alle materialen zijn geschikt voor elk gebouw.

  1. Glas- en steenwol: deze materialen worden voornamelijk toegepast bij een grotere spouw (minimaal 40 mm). Doordat de vlokken blijven ‘hangen’ en daardoor niet de hele spouw vullen, zijn ze niet geschikt voor kleine spouwen.
  2. UF-schuim: dit schuim is geschikt voor kleinere spouwen, maar ook hier hebt u  een minimale spouwbreedte nodig van 40 mm. Schuim levert meer risico op van vocht en ongedierte.
  3. PS schuimparels: dit materiaal is te gebruiken bij een spouwbreedte vanaf 30 mm. Net als schuim is het gevoeliger voor vocht en ongedierte.
  4. Purschuim: de minimale spouwbreedte is 30 mm. Het voordeel is dat de invoeropening klein kan zijn. Let op: het schuim moet CFK-vrij zijn.
Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox