Dakisolatie

Met dakisolatie zet u uw gebouw een warme muts op. Dat is zeker bij wat oudere gebouwen een goed plan. Gebouwen die gerealiseerd zijn in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw werden daken niet of nauwelijks geïsoleerd. Het isoleren van het dak is natuurlijk het meest interessant voor de bewoners van de bovenste appartementen. Het helpt ook bij de energiebesparing in het hele complex.

Aanbrengen van dakisolatie door middel van platen

Combineren met groot onderhoud

Het meest voordehandliggende moment om dakisolatie toe te passen is natuurlijk wanneer uw dakbedekking aan vervanging toe is. Duurt dat nog een paar jaar? Dan is het wellicht verstandig om nog even te wachten. U wilt niet aan kapitaalvernietiging doen.

Laat uw dak én de dakbedekking vooraf inspecteren. Alleen op die manier kunt u bepalen of isolatie mogelijk, zinvol en betaalbaar is. Hebt u onvoldoende geld in kas? U kunt subsidie krijgen via de SVVE.

Manieren van isolatie

De meeste appartementencomplexen hebben een plat dak. Zo’n dak kan op twee manieren worden geïsoleerd: de warm-dakisolatie en de ‘omgekeerde dakisolatie’. Laat een deskundige bepalen welke methode de beste is voor úw dak!

Warm-dakisolatie

Is uw dakbedekking aan vervanging toe? Dan is warm-dakisolatie een goede methode. Hierbij wordt een isolatielaag aangebracht onder de dakafdichting. Die ligt dus tussen de waterkerende laag en de dakbedekking. Het voordeel is dat het dak op deze manier helpt bij een goede warmtehuishouding. Warmte die overdag wordt opgeslagen, wordt ’s avonds weer afgegeven.

Omgekeerde dakisolatie

Wilt u het dak nog niet vervangen? Bijvoorbeeld omdat het daar nog niet aan toe is? Maar wilt u wel isoleren? Kan kunt u kiezen voor de zogenaamde ‘omgekeerde’. Het isolatiemateriaal wordt daarbij aangebracht op de waterkerende laag.

Vergunning nodig?

Door het aanbrengen van isolatie wordt het dak meestal hoger. Als dat het geval is, hebt u een omgevingsvergunning nodig.

Welke isolatiematerialen?

Laat u goed adviseren om te bepalen welk materiaal het meest geschikt is voor uw dak.

Er zijn diverse materialen:

  1. PIR- isolatie: hiervoor is weinig dikte nodig. Dit materiaal is geschikt voor warm-dakisolatie.
  2. Steenwol: een dikke laag is noodzakelijk. Het materiaal isoleert goed en helpt ook om de brandveiligheid te verhogen. Het is geschikt voor warm-dakisolatie.
  3. XPS en EPS-isolatie: voor beide materialen zijn dikkere lagen nodig. XPS is geschikt voor omgekeerde dakisolatie; EPS voor warm-dakisolatie.

Gekwalificeerde meerderheid

Voor het nemen van energiebesparende maatregelen hebt u altijd een gekwalificeerde meerderheid van stemmen nodig in de ALV.

De aanpak

Voor een plan van aanpak: raadpleeg de VvE Campagnebox. Die kunt u hier downloaden. Liever bestellen? Dat kan hier

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox