Warmtepomp

De warmtepomp rukt op. Niet in het minst doordat allerlei publicaties het doen voorkomen alsof dit dé oplossing is voor het energievraagstuk. En voor de opgave om alle woningen van het aardgas af te krijgen.

Warmtepomp

Er zijn veel soorten warmtepompen. Ze werken op lucht of op water uit de rivier of uit de grond. De meeste warmtepompen brengen warmte op een lage temperatuur uw gebouw in. Dat betekent dat uw gebouw heel goed geïsoleerd moet zijn. Anders krijgt u het nooit warm.

Een redelijk nieuwe uitvinding is de warmtepomp die werkt met een hoge aanvoertemperatuur. Daarvoor is – volgens de fabrikanten – isolatie niet nodig.

De hybride warmtepomp

Sommige VvE’s krijgen van hun installateur het advies om een hybride warmtepomp te laten plaatsen. Dit is een combinatie van een elektrische warmtepomp en een hr-ketel (die op gas werkt). Uit recent onderzoek blijkt dat woningeigenaars 300 tot 600 euro per jaar kunnen besparen op de energiekosten als ze overgaan op een hybride warmtepomp. Voordeel is ook dat de woning niet vérgaand geïsoleerd hoeft te zijn. Het is dus voor veel eigenaars een logische tussenstap tussen verwarming met aardgas en een all-electric oplossing. Ook de CO2-uitstoot wordt er aanzienlijk mee verminderd.

Aandachtspunten

In een complex met blokverwarming hebt u een grote en dure installatie nodig. In een complex met individuele ketels moet u rekening houden met de extra ruimte die de warmtepomp vraagt in de berging van het appartement. U hebt ook een buiten-unit nodig, die veelal op het dak wordt gemonteerd. De leidingen gaan door de schachten van de appartementen.

Belangrijkste tip: laat u goed adviseren!

Toestemming van de vergadering

Voor het plaatsen van een warmtepomp hebt u toestemming nodig van de vergadering van eigenaars. Reden: u verandert iets aan een gemeenschappelijk gedeelte van het gebouw.

Tip: sluit een gebruiksovereenkomst af

Het is verstandig de exacte voorwaarden in een gebruiksovereenkomst tussen de verzoeker en de VvE vast te leggen. Zo weten alle betrokkenen waar ze aan toe zijn.

In een gebruiksovereenkomst kunnen verschillende zaken worden geregeld, zoals:

  • Wie zorgt voor de aanleg, het onderhoud, de vervanging en vernieuwing;
  • aan welke kwaliteitseisen moet het werk voldoen?
  • hoe zit het met toezicht en aansprakelijkheid voor schade en verzekering?
Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox