Warmtepomp

Een warmtepomp vervangt uw cv-ketel, of werkt met de cv-ketel samen (de laatste noemen we ‘hybride’). U verwarmt uw appartement en – als de warmtepomp de cv-ketel vervangt bij individuele warmtepompen – ook het water voor douche en keuken.

De werking van een warmtepomp kunt u vergelijken met die van een koelkast. Een koelkast koelt doordat hij warmte verzamelt uit de lucht in de koelkast, en die afgeeft aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp verzamelt warmte uit een bron en brengt deze naar een bruikbare temperatuur. Die warmte geeft hij in het appartement af. De techniek van de warmtepomp is dus niet nieuw: hij bestaat al lang.

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Een warmtepomp heeft altijd een bron nodig zoals water, (ventilatie)lucht of de bodem. De warmtepomp gebruikt deze warmte maar heeft hiervoor wel stroom nodig. Bij het gebruik van een warmtepomp zult u dus merken dat het stroomverbruik toeneemt. Een eventuele aansluiting moet worden aangepast.

Er zijn vier soorten warmtepompen te onderscheiden, elk met hun eigen werking. Welke het meest geschikt is voor uw appartement c.q. gebouw is afhankelijk van verschillende factoren zoals de mate van isolatie, het verwarmingssysteem en het eventueel aanwezige ventilatiesysteem. Door het doorlopen van de tool krijgt u een idee welke warmtepomp voor u geschikt kan zijn. Vraag altijd een installateur of adviesbureau om advies.

De werking in detail

  1. Verdamping (warmteopname): het proces begint met de verdamping van een koudemiddel in een verdamper, die zich meestal buiten de woning bevindt. Het koudemiddel heeft de eigenschap dat het bij lage temperaturen verdampt en warmte uit zijn omgeving absorbeert. In het geval van een lucht-luchtwarmtepomp haalt de verdamper warmte uit de buitenlucht.
  2. Compressie: het koudemiddel, nu in gasvorm, wordt samengeperst door een compressor. Dit verhoogt de temperatuur en de druk van het koudemiddel aanzienlijk.
  3. Condensatie (warmteafgifte): het samengeperste gas wordt naar een condensor geleid, meestal geïnstalleerd in het verwarmingssysteem van uw woning of gebouw. Hier geeft het koudemiddel de opgenomen warmte af aan het verwarmingssysteem. De warmte wordt gebruikt om de binnenruimte te verwarmen.
  4. Ontspanning: na het afgeven van warmte in de condensor wordt het koudemiddel door een expansieventiel of -klep geleid, waar het wordt gedecomprimeerd. Hierdoor dalen de druk en de temperatuur van het koudemiddel, waardoor het weer klaar is om warmte op te nemen in de verdamper.
  5. Herhaling: dit proces herhaalt zich continu, waardoor warmte van een koudere bron (bijvoorbeeld de buitenlucht) wordt geabsorbeerd, samengeperst en vrijgegeven in de verwarmde binnenruimte.

Milieu Centraal legt de warmtepomp duidelijk en beknopt uit in een video:

Toch nog vragen?

Toch nog vragen over ‘van het gas af’ of warmtepompen? Kijk dan eens op onze uitgebreide ‘Veelgestelde Vragen’-pagina.

Of neem contact met ons op. Dat kan via de VvE Belang Helpdesk of mail ons op energie@vvebelang.nl

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox