Veelgestelde vragen

VvE Kennisbank

 • De VvE wil naar een collectief systeem met een warmtepomp. Kan dat?

  Als de VvE besluit een nieuwe installatie aan te schaffen, moet de vergadering van eigenaars daarover een besluit nemen. In de Modelreglementen van splitsing is bepaald, dat voor het nemen van een dergelijk besluit een zogenaamde gekwalificeerde meerderheid (2/3 of ¾ van het totale aantal stemmen) nodig is.

 • Kan het stroomnet de warmtepompen wel aan?

  Het elektriciteitsnet raakt steeds voller. Tot voor kort hadden alleen grote bedrijven hier soms last van, maar nu kunt u het thuis ook gaan merken. Voor collectieve installaties is er soms een grootverbruikaansluiting nodig. Voor de meeste individuele warmtepompen is er een drie-fasen-aansluiting nodig (3x25A) waardoor het vaak nodig is uw meterkast te laten verzwaren door de netwerkbeheerder. Ook de meterkast zal moeten worden aangepast. Bij een verzwaring naar 3-fasen heeft u een 3-fasen-hoofdschakelaar nodig. Een erkende installateur kan voor u controleren welke werkzaamheden nodig zijn en – wanneer nodig – de installatie aanpassen. Mogelijk zijn – wanneer een geheel complex omschakelt – aanvullende werkzaamheden in de straat of zelfs wijk nodig. In sommige gevallen wordt u mogelijk op een wachtlijst geplaatst. Het is dus aan te bevelen tijdig contact op te nemen met de netwerkbeheerder.

 • Is ons appartementencomplex geschikt voor warmtepomp?

  Een ogenschijnlijk eenvoudige vraag met een complex antwoord. Een makkelijke manier om hierachter te komen is door een test uit te voeren waarbij de cv-ketel wordt ingesteld op een aanvoertemperatuur van 50 C° gedurende de hele winter. Als de woning gedurende deze periode voldoende kan worden verwarmd, is het doorgaans mogelijk om een warmtepomp met lage temperatuur te installeren. Als uw appartementencomplex slecht geïsoleerd is en daardoor een laag energielabel heeft, is het altijd raadzaam om eerst te investeren in verbeterde isolatie. Dit omvat maatregelen zoals vloer-, gevel- en dakisolatie, evenals het vervangen van enkelvoudig glas door isolerende beglazing.

 • Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

  Een warmtepomp verdient zichzelf niet zomaar terug. Echter: het is niet zinvol om alleen over terugverdientijden te spreken. Dat doen we in het normale leven ook niet: als u een auto koopt of op vakantie gaat, denkt u ook niet in termen van terugverdientijden. Beter is het om te focussen op het nut van de investering: wat levert het op voor het woongenot, het comfort, de waarde van de woning of het klimaat. De terugverdientijd kan sterk variëren en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

  1. Type warmtepomp: de terugverdientijd is afhankelijk van het type warmtepomp dat wordt geïnstalleerd, zoals een lucht-luchtwarmtepomp, lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp of een hybride systeem.
  2. Energieprijzen: de kosten van energie, zoals elektriciteit of gas, spelen een grote rol in de terugverdientijd. Als de energieprijzen hoog zijn, kan de besparing door een warmtepomp tot een kortere terugverdientijd leiden.
  3. Gasverbruik van het appartement of complex. Wanneer er weinig gas wordt verbruikt, zal de terugverdientijd snel toenemen.
  4. Isolatie en efficiëntie: de mate van isolatie van het gebouw en de efficiëntie van het verwarmingssysteem spelen ook een rol. Een goed geïsoleerd gebouw zal over het algemeen sneller besparingen opleveren.
  5. Subsidies en financiële incentives: de beschikbaarheid van overheids- of lokale subsidies, belastingvoordelen en andere financiële incentives kunnen de terugverdientijd verkorten.
  6. Gebruikspatroon: de intensiteit van het gebruik en de efficiency van de temperatuurregeling in het gebouw kunnen de terugverdientijd beïnvloeden.

  De terugverdientijd kan dus variëren van enkele jaren tot meer dan een decennium, afhankelijk van bovenstaande factoren. Het is belangrijk om een grondige analyse te maken van uw specifieke situatie, inclusief de kosten van aankoop en installatie, de te verwachten besparingen en eventuele financiële incentives, om een realistische inschatting van de terugverdientijd te krijgen voordat u besluit een warmtepomp te installeren.

 • Wat is de levensduur van een warmtepomp ?

  De levensduur van een warmtepomp is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type warmtepomp, de kwaliteit van de installatie en het onderhoud, en de intensiteit van het gebruik.

  1. De kwaliteit van de warmtepomp zelf speelt een grote rol. Hoogwaardige warmtepompen kunnen doorgaans langer meegaan dan goedkopere modellen.
  2. De installatie: een professionele en correcte installatie is cruciaal voor de levensduur van de warmtepomp. Onjuiste installatie kan leiden tot prestatieproblemen en vroegtijdige slijtage.
  3. Het onderhoud: regelmatig onderhoud is belangrijk om de warmtepomp in goede staat te houden. Vervanging van filters, schoonmaken van het systeem en de uitvoering van eventuele reparaties (indien nodig) kunnen de levensduur verlengen.
  4. Het gebruik: de intensiteit van het gebruik heeft invloed op de levensduur. Warmtepompen die het hele jaar door worden gebruikt, kunnen sneller slijten dan apparaten die alleen in bepaalde seizoenen worden gebruikt.
  5. Het klimaat waarin de warmtepomp wordt gebruikt, kan ook van invloed zijn. Extreem koude of vochtige omstandigheden kunnen de levensduur van de warmtepomp beïnvloeden.

  Het is belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen met betrekking tot onderhoud en gebruik. Over het algemeen is de verwachte levensduur van een goed onderhouden en geïnstalleerde warmtepomp 15 jaar.

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox