Veelgestelde vragen
VvE Kennisbank
VvE Kennisbank
Wanneer er een voldoende meerderheid voor het besluit is, zullen alle eigenaars hieraan hun medewerking moeten verlenen. Dus ook de eigenaars die tegen het voorstel hebben gestemd. Alle eigenaars moeten er in dat geval dus aan meewerken om over te gaan op het collectieve systeem.
Als de VvE besluit een nieuwe installatie aan te schaffen, moet de vergadering van eigenaars daarover een besluit nemen. In de Modelreglementen van splitsing is bepaald, dat voor het nemen van een dergelijk besluit een zogenaamde gekwalificeerde meerderheid (2/3 of ¾ van het totale aantal stemmen) nodig is.
Het elektriciteitsnet raakt steeds voller. Tot voor kort hadden alleen grote bedrijven hier soms last van, maar nu kunt u het thuis ook gaan merken. Voor collectieve installaties is er soms een grootverbruikaansluiting nodig. Voor de meeste individuele warmtepompen is er een drie-fasen-aansluiting nodig (3x25A) waardoor het vaak nodig is uw meterkast te laten verzwaren door de netwerkbeheerder. Ook de meterkast zal moeten worden aangepast. Bij een verzwaring naar 3-fasen heeft u een 3-fasen-hoofdschakelaar nodig. Een erkende installateur kan voor u controleren welke werkzaamheden nodig zijn en – wanneer nodig – de installatie aanpassen. Mogelijk zijn – wanneer een geheel complex omschakelt – aanvullende werkzaamheden in de straat of zelfs wijk nodig. In sommige gevallen wordt u mogelijk op een wachtlijst geplaatst. Het is dus aan te bevelen tijdig contact op te nemen met de netwerkbeheerder.
Een ogenschijnlijk eenvoudige vraag met een complex antwoord. Een makkelijke manier om hierachter te komen is door een test uit te voeren waarbij de cv-ketel wordt ingesteld op een aanvoertemperatuur van 50 C° gedurende de hele winter. Als de woning gedurende deze periode voldoende kan worden verwarmd, is het doorgaans mogelijk om een warmtepomp met lage temperatuur te installeren. Als uw appartementencomplex slecht geïsoleerd is en daardoor een laag energielabel heeft, is het altijd raadzaam om eerst te investeren in verbeterde isolatie. Dit omvat maatregelen zoals vloer-, gevel- en dakisolatie, evenals het vervangen van enkelvoudig glas door isolerende beglazing.
Een warmtepomp verdient zichzelf niet zomaar terug. Echter: het is niet zinvol om alleen over terugverdientijden te spreken. Dat doen we in het normale leven ook niet: als u een auto koopt of op vakantie gaat, denkt u ook niet in termen van terugverdientijden. Beter is het om te focussen op het nut van de investering: wat levert het op voor het woongenot, het comfort, de waarde van de woning of het klimaat. De terugverdientijd kan sterk variëren en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:
De terugverdientijd kan dus variëren van enkele jaren tot meer dan een decennium, afhankelijk van bovenstaande factoren. Het is belangrijk om een grondige analyse te maken van uw specifieke situatie, inclusief de kosten van aankoop en installatie, de te verwachten besparingen en eventuele financiële incentives, om een realistische inschatting van de terugverdientijd te krijgen voordat u besluit een warmtepomp te installeren.
De levensduur van een warmtepomp is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type warmtepomp, de kwaliteit van de installatie en het onderhoud, en de intensiteit van het gebruik.
Het is belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen met betrekking tot onderhoud en gebruik. Over het algemeen is de verwachte levensduur van een goed onderhouden en geïnstalleerde warmtepomp 15 jaar.