U kunt zonnepanelen laten installeren voor het stroomverbruik van de collectieve ruimtes en voorzieningen (verlichting, lift etc.) Maar u kunt er ook voor kiezen om iedere eigenaar zonnepanelen te laten plaatsen op ‘zijn’ stukje dak. De stroom is dan ook voor die eigenaar. En natuurlijk kan het ook allebei.
Zonnepanelen collectief
De gemeenschappelijke ruimten, zoals de verlichting en de lift, verbruiken veel stroom. De zonnepanelen en de omvormer worden in dit geval rechtstreeks aangesloten op de meterkast van het gebouw. Voor de bewoners van het gebouw verandert niets aan de elektriciteitsrekening. Op termijn – en zeker als de zonnepanelen zijn terugverdiend, kan de VvE-bijdrage wellicht dalen doordat de VvE minder betaalt aan stroom.
Kiest u voor een collectief, individueel of voor allebei?
Zonnepanelen individueel
Als u zonnepanelen voor eigen verbruik van de eigenaars wilt laten installeren, wordt de opgewekte stroom direct verrekend met het eigen verbruik.
In dit geval hebt u ook een vergaderbesluit nodig dat dit mogelijk maakt. De bewoners schaffen zelf zonnepanelen aan en die worden aangesloten op de meterkast van die bewoners. Er komt dus een kabel naar de meterkast van de betreffende bewoner. Dat moet natuurlijk technisch wel mogelijk zijn.
Er is ook een omvormer nodig. Die zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom. De omvormer kan worden aangesloten op een groep in de meterkast. Omdat een omvormer nogal wat ruimte in beslag neemt (en wat warmte en geluid produceert), wordt hij meestal in een ruimte buiten het appartement geplaatst.
Van de VvE – voor de bewoners
Via een special VvE-regeling kunnen VvE’s zonnepanelen aanschaffen, waarbij de opgewekte energie ten goede komt aan bewoners. Het gaat hierbij om een teruggave van energiebelasting.