Zonnepanelen: Kopen of Huren?

Zonnepanelen kopen of huren? De meeste VvE’s schaffen de zonnepanelen aan met het geld dat ze in het reservefonds hebben. Dat is lang niet altijd genoeg. De VvE spaart immers voor het uitvoeren van groot onderhoud volgens het meerjarenonderhoudsplan. Voor energiebesparende maatregelen is meestal niet gereserveerd.

U heeft dan de volgende opties:

 1. Doorsparen tot u genoeg geld hebt
 2. Een eenmalige VvE-bijdrage aan de eigenaars vragen
 3. Een lening afsluiten, bijvoorbeeld bij het Nationaal Warmtefonds
 4. Gebruik maken van eventuele subsidies
 5. Zonnepanelen huren
 6. Zonnepanelen leasen.
 • 1. Doorsparen

  De goedkoopste oplossing, maar waarschijnlijk niet de beste. U laat immers alle eigenaars meebetalen aan de toekomstige investering. Misschien gaan mensen bewoners vóór die tijd verhuizen. Bovendien moet u lang wachten voor u op de elektriciteitskosten gaat besparen.

 • 2. Een eenmalige bijdrage

  De meeste bestuurders zijn hier niet dol op. Het is niet prettig om aan eigenaars extra geld te vragen. U loopt ook het risico dat u geen meerderheid krijgt voor dit voorstel.

 • 3. Geldlening

  Bij het Nationaal Warmtefonds kunt u de VvE Energiebespaarlening afsluiten, bijvoorbeeld voor de installatie van zonnepanelen.

  Er zijn wel enkele voorwaarden: de VvE bestaat uit tenminste acht wooneenheden; het leenbedrag is minimaal 25.000 euro en maximaal 250.000 euro. U hebt ook een energieadvies nodig van een gecertificeerde energieadviseur.

  Alle andere voorwaarden vindt u hier.

 • 4. Subsidies

  Voor VvE’s en energiecoöperaties is er de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE). Dit is de vervanger van de postcoderoosregeling. Daarmee kunt u ook profiteren van zonnestroom, als u geen eigen panelen hebt. U vindt de informatie hier.

  Sommige gemeenten geven ook subsidie. Kijk daarvoor op de Subsidiewijzer

 • 5. Zonnepanelen huren

  Een VvE mag in principe geen langlopende verplichtingen aangaan. Het huren van zonnepanelen is wel mogelijk als u een huurovereenkomst aangaat voor de duur van één jaar. Die kunt u vervolgens stilzwijgend – tot opzegging – verlangen.

Salderen

‘Salderen’ betekent dat u de stroom die u hebt opgewekt en niet zelf nodig hebt, teruglevert aan het stroomnet. Daarvoor krijgt u geld van de energieleverancier. De overheid is van plan om salderen minder aantrekkelijk te maken: ze is van mening dat zonnepanelen zichzelf nu snel genoeg terugverdienen. Ook zonder salderen. Dat betekent dat de salderingsregeling op termijn wordt afgebouwd.

Jaar Percentage dat u mag salderen
2022 100%
2023 100%
2024 100%
2025 64%
2026 64%
2027 55%
2028 46%
2029 37%
2030 28%
2031 en later 0%

Aanvankelijk zou de regeling al vanaf 2023 worden afgebouwd. Dat is uitgesteld. Momenteel wordt als start van de afbouw 1 januari 2025 voorgesteld. Vanaf dat kalenderjaar krijgt u dus stapsgewijs minder geld voor de stroom die u levert. U mag dan direct 36 procent minder salderen. Voor het restant krijgt u een ‘redelijke’ vergoeding; waarschijnlijk 80 procent van het leveringstarief.

VvE en btw

VvE’s krijgen – in tegenstelling tot particuliere eigenaars – de btw over de aanschaf en installatie niet terug van de Belastingdienst.*

Appartementseigenaars die – natuurlijk met toestemming van de ALV – zonnepanelen voor eigen gebruik laten installeren, kunnen gebruik maken van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). Zij hoeven geen btw-aangifte te doen (tenzij de eigenaar een eenmanszaak op zijn naam heeft staan). Dus betalen ze geen btw.

Het gedeelte van de opgewekte stroom dat direct wordt gebruikt voor de collectieve voorzieningen, geldt als ‘eigen gebruik’. Daarover hoeft de VvE geen btw te betalen. Over een gelijk deel van het investeringsbedrag mag u geen btw terugvragen.

 

*De btw op zonnepanelen verdwijnt op 1 januari 2023 voor particulieren en VvE’s. Zie: https://www.ad.nl/binnenland/zonnepanelen-stuk-goedkoper-kabinet-wil-per-1-januari-af-van-btw~a6285d3c/

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox