18 - 07 - 22

Brandveiligheid elektrische auto’s

Hebt u leden die elektrisch (willen) rijden? Dan krijgt u waarschijnlijk te maken met bewoners die zich zorgen maken over de brandveiligheid van elektrische auto’s op uw terrein. Onterecht, zo blijkt uit onderzoek van CE Delft. Er heeft zich nog geen incident in een parkeergarage voorgedaan waarbij een brand is ontstaan door een elektrische auto.

De installatie van laadpunten is aantrekkelijk omdat u SEEH-subsidie kunt krijgen voor een oplaadpuntenadvies. Aan de subsidie zijn een aantal voorwaarden verbonden. Eén van de voorwaarden is de aanbeveling voor de borging van brandveiligheid in relatie tot de plaatsing van de laadpunten, als de parkeergelegenheid (gedeeltelijk) is gelegen in een gebouw.

Veiligheid

CE Delft heeft in november 2020 een rapport gepubliceerd ‘Veiligheid en elektrische personenauto’s – Actualisatie factsheet 2020’. De belangrijkste conclusie is dat over het geheel genomen elektrische auto’s geen hoger veiligheidsrisico – en met name de brandveiligheid – met zich mee lijken te brengen dan fossiel aangedreven (conventionele) auto’s.

Database

Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en Brandweer Nederland bouwen een landelijke database op, om een goed beeld te krijgen van het aantal incidenten waar een elektrisch voertuig bij betrokken is.

Oplaadpuntenadvies

VvE’s pakken de installatie van laadpunten toekomstgericht aan met een oplaadpuntenadvies door een onafhankelijke expert, zoals het VVE Laadloket. De  bijdrage vanuit de SEEH-subsidie voor het opstellen van een laadpuntenadvies van RVO maakt dit extra aantrekkelijk.

Voor een uitgebreidere toelichting van het onderzoek, klik hier.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox