In Nederland vindt er bijna dagelijks een brand plaats in een appartementencomplex. Maar zijn VvE-bestuurders wel voldoende bezig met brandveiligheid? VvE Belang deed representatief onderzoek onder 917 VvE-bestuurders (N=498), en de resultaten zijn zorgwekkend.
Hoe vaak denkt u na over de brandveiligheid van uw woonomgeving?
Uit onderzoek van Independer blijkt dat er in 2024 zo’n 7.400 brandmeldingen in woningen zijn gedaan, een stijging van ruim 25% ten opzichte van vijf jaar geleden. Toch lijkt een groot deel van de VvE-bestuurders zich weinig zorgen te maken over brandveiligheid. Uit onderzoek van VvE Belang blijkt dat meer dan 1 op de 5 VvE-bestuurders aangeeft nooit of vrijwel nooit na te denken over de brandveiligheid van hun woonomgeving.
Samenwerking met brandveiligheidsexperts of specifieke plannen en procedures?
Wanneer er voldoende aandacht is voor brandveiligheid binnen een appartementencomplex, hoeft men zich minder zorgen te maken. Dit geldt vooral wanneer er samenwerking is met brandveiligheidsexperts of wanneer er duidelijke en specifieke procedures voor evacuatie bij brand zijn opgesteld. Maar is dit de reden waarom 1 op de 5 VvE-bestuurders zich niet met brandveiligheid bezighoudt?
Helaas niet. De schokkende conclusie is dat 52% van de ondervraagden aangeeft niet samen te werken met een brandveiligheidsexpert voor controles of advies. Maar liefst 76% zegt dat er geen specifieke plannen of procedures zijn voor evacuatie bij brand.
Maar liefst 76% van de ondervraagden geeft aan dat er geen specifieke plannen of procedures zijn voor evacuatie bij brand.
Een standaard evacuatieplan gaat ervan uit dat de bewoners mobiel zijn, maar met een steeds vergrijzende en minder mobiele doelgroep wordt evacuatie vaak bemoeilijkt. Het feit dat drie van de vier ondervraagden geen plan hebben en meer dan de helft geen expert heeft ingeschakeld voor de brandveiligheidsbeoordeling, vergroot het risico op fatale branden aanzienlijk.
Van de 19% van de VvE-bestuurders die wel specifieke evacuatieplannen hebben, geeft 71% aan nooit oefeningen te doen om deze plannen te testen. Dit roept de vraag op of de theoretische plannen in de praktijk wel effectief zullen zijn in een noodsituatie.
Zorgwekkend
VvE Belang vindt de resultaten uit het onderzoek zeer zorgwekkend. Branden komen helaas nog vaak voor, en volgens het onderzoek van Independer nemen ze zelfs toe. De Nederlandse bevolking vergrijst en wordt minder mobiel. Onderzoek van de Stichting Salvage toont aan dat de voornaamste oorzaken van brand menselijk handelen (23,6%) en kortsluiting of slechtwerkende apparaten (22,1%) zijn. Aangezien er in een appartementencomplex veel mensen bij elkaar wonen, is de kans op een serieus incident reëel.
Kom in actie!
Het is van essentieel belang dat VvE-besturen de brandveiligheid serieus nemen en actie ondernemen om de veiligheid in hun complexen te waarborgen. VvE Belang adviseert VvE-besturen om:
Bewustwording en voorlichting te bevorderen:
- Informeer bewoners over hun verplichtingen, zoals het plaatsen van brandmelders in elke vluchtroute.
- Verspreid informatie over de regels die gelden in gemeenschappelijke hallen en gangen.
- Leg uit waarom het belangrijk is om blusmiddelen op strategische plekken te plaatsen en te onderhouden.
Advies en ondersteuning aan te vragen:
- Zet brandveiligheid op de agenda van de Algemene Ledenvergadering (ALV).
- Schakel een professional in om de brandveiligheidssituatie in kaart te brengen en een concreet plan of beleid op te stellen.
Een veiligheidsscan brandveiligheid plannen:
- Organiseer een inspectie om de brandveiligheid van het complex te laten controleren door een expert, zodat er geen belangrijke risico’s over het hoofd worden gezien.
VvE Belang roept VvE-besturen op om nu in actie te komen en brandveiligheid prioriteit te geven. De gevolgen van onzorgvuldigheid kunnen ernstig zijn, maar met de juiste maatregelen kan veel schade voorkomen worden.