Het kabinet investeert 750 miljoen euro extra in het Nationaal Warmtefonds. Met die middelen kunnen woningeigenaren, huurders en Verenigingen van Eigenaars worden ondersteund bij het verduurzamen van hun woningen en gebouwen.
Inzet van het Warmtefonds is de overstap naar duurzame warmtebronnen, waaronder warmtenetten, financieel toegankelijk te maken voor een brede doelgroep.
Immers: veel bewoners lopen bij hun plannen tegen financiële obstakels aan. Of het nu gaat om de aanschaf van een warmtepomp of de aansluiting op een warmtenet; de kosten zijn hoog. Daarom verstrekt het Warmtefonds leningen voor energiebesparende maatregelen, waaronder isolatie, zonnepanelen én aansluiting op een warmtenet. Voor huishoudens met een verzamelinkomen tot € 60.000 is de lening renteloos.
Ook voor het warmtenet
Het kabinet wil tussen 2023 en 2030 minstens 500.000 extra woningen aansluiten op een warmtenet, bovenop de al bestaande 500.000 aansluitingen. Om dat te bereiken is toegankelijke financiering voor de gebruiker nodig. De extra mogelijkheden die het Warmtefonds nu biedt, kunnen het draagvlak voor een warmtenet versterken.
Aantal leningen aan VvE’s verdubbeld
In 2024 werden 235 leningen verstrekt aan VvE’s, waarmee ruim 8.000 woningen konden worden verduurzaamd. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2023.
Voor VvE’s is het Warmtefonds een aantrekkelijke optie, want de financiële onzekerheid is groot.
Sinds kort is er een onafhankelijk kenniscentrum voor VvE’s, dat advies geeft over collectieve verduurzaming en bijvoorbeeld aansluiting op een warmtenet. Meer informatie hierover vindt u hier.
Meer informatie over het Warmtefonds vindt u hier.