01 - 05 - 23

Geen verbod op cv-ketel voor appartementen

Appartementseigenaars mogen ook de komende jaren hun woningen en gebouwen blijven verwarmen met een gasgestookte cv-ketel. Daarmee vormen ze – net als eigenaren van monumenten - een uitzondering op de regel dat vanaf 1 januari 2026 de warmtepomp de norm wordt.

Minister De Jonge heeft dat bekend gemaakt op maandag 1 mei jl. De minister komt met deze uitzondering omdat het voor appartementseigenaars vaak lastig is om een warmtepomp te plaatsen. Immers: er is een aparte ruimte voor nodig en veel eigenaars zullen last hebben van het geluid dat een warmtepomp maakt. Dat betekent dat er meestal ingrijpend moet worden verbouwd in een appartementencomplex.

Extra voorzieningen

In oudere gebouwen die gesplitst zijn in appartementen, zou het kunnen betekenen dat één eigenaar veel last heeft van de warmtepomp. In veel gevallen zal een deel van de kelder of bergingen moeten worden opgeofferd om plaats te maken voor de warmtepomp en een geluidwerende kast.

Wél voor grondgebonden woningen

Eigenaars van particuliere woningen (grondgebonden woningen) die vanaf 1 januari 2026 hun cv-ketel willen laten vervangen, moeten wel overstappen op een warmtepomp of een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp gebruikt ca. 60 procent minder gas dan een gewone gasgestookte cv-ketel. Hij gebruikt alleen gas op piekmomenten. Volgens huidige berekeningen wordt een warmtepomp in ca. zeven jaar terugverdiend.

Niet bij toekomstig warmtenet

Als al bekend is dat een wijk of gemeente binnen tien jaar wordt aangesloten op een warmtenet, geldt de verplichting niet.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox