25 - 05 - 22

niet actueel (oud nieuws)

Warmtepomp verplicht bij vervanging cv-ketel

Het was een simpele mededeling op 17 mei jl.: vanaf 2026 kunt u uw cv-ketel alleen nog vervangen in combinatie met warmtepomp. Bij het bedenken van dit plan is niet goed nagedacht over de positie van de VvE. We zetten de ‘uitdagingen’ op een rij.

Vanzelfsprekend is VvE Belang vóór verduurzaming van appartementencomplexen. Maar dat moet wel op een efficiënte en haalbare manier gebeuren. Het is de vraag of dat gaat lukken:

1.       De belangrijkste grondstof voor de fabricage van een warmtepomp is staal. Fabrikanten hebben veel moeite om staal te importeren, en hebben al aangegeven dat ze lange tijd geen warmtepompen zullen kunnen leveren.

2.      Al vóór de coronacrisis waren er grote personeelstekorten, en die tekorten lopen alleen maar op. Helaas kost het plaatsen van een warmtepomp dan ook nog eens twee keer zoveel tijd als het plaatsen van een cv-ketel.

3.      Lang niet altijd is het technisch en juridisch mogelijk om een warmtepomp in een appartementencomplex met een VvE te plaatsen. Die uitdagingen zijn dus heel groot.

4.      In veel gevallen moet de elektriciteitsaansluiting worden verzwaard. Netbeheerders kunnen dat niet op korte termijn realiseren.

5.      Als de VvE een lening wil afsluiten voor de financiering van de warmtepomp(en), stuit dit nogal eens op problemen. Bijvoorbeeld bij een eigenaar die om welke reden dan ook niet mee kan doen.

6.      En last but not least: de woningen moeten geschikt zijn voor verwarming door een warmtepomp. Goede isolatie is daarbij een vereiste.

 

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox