27 - 09 - 23

Ontwikkelingen in box 3

Het huidige forfaitare box 3-stelselmoet worden gewijzigd: er moet een stelsel komen dat gebaseerd is op het werkelijk behaalde rendement. Daarom is er voor het (nu demissionaire) kabinet een voorstel ontwikkeld.

U kunt via een internetconsultatie tot en met 20 oktober a.s. uw inbreng leveren als reactie op het voorstel. Dat kan hier. Met de uitkomsten van de internetconsultatie kan het nieuwe kabinet eventueel een snelle start maken met de verdere vormgeving en het invoeren van een nieuw stelsel, afhankelijk van de keuzes die door een nieuwe coalitie worden gemaakt. Doel is dat het nieuwe stelsel op 1 januari 2027 in werking kan treden.

Belang box 3 voor VvE’s

Deze ontwikkeling is van belang voor VvE-leden. Zij moeten elk jaar hun aandeel in het reservefonds opgeven – en daarover belasting betalen. VvE belang heeft daar al vaker tegen geprotesteerd: het geld is immers niet meer van de leden. De minister van Financiën was van plan om de gelden in het reservefonds onder te brengen bij ‘overige vermogensbestanddelen’. Dat zou betekenen dat er een hoog belastingtarief zou gaan gelden.

Het is dus van belang dat er een goed box 3 stelsel komt, dat gebaseerd is op het eenvoudige uitgangspunt: spaargeld is spaargeld, en geen vermogen!

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox