11 - 10 - 21

Renoveren? Laat flora- en faunaonderzoek uitvoeren!

U hebt het wellicht al gelezen op enkele plaatsen in Nederland ligt de renovatie en verduurzaming van appartementencomplexen stil. Oorzaak: er huizen vleermuizen en/of gierzwaluwen in het gebouw. Stilleggen van de bouw kost veel geld en zorgt voor veel frustratie. Laat onderzoek uitvoeren!

Vleermuizen ‘wonen’ in vrijwel alle appartementencomplexen. In allerlei soorten en maten. Voor een leek is het niet eenvoudig om ze te herkennen, want ze zijn even groot als een pimpelmees. Een dwergvleermuis past zelfs in een lucifersdoosje.

Het zijn beschermde dieren die u niet mag verjagen. Als u wilt verbouwen, moet u ervoor zorgen dat er ‘vervangende woonruimte’ is voor de dieren. Laat daarom in een vroeg stadium een flora- en faunaonderzoek uitvoeren. Liefst nog vóór u concrete plannen maakt voor renovatie, een grootscheepse verbouwing of verduurzaming van uw complex.

Meer informatie vindt u o.a. op www.zoogdiervereniging.nl

 

Informatie in VvE Magazine

In de februari-editie van VvE Magazine staat een uitvoerig artikel gepland over de handelwijze bij renovatieplannen. Als u te lang wacht met een onderzoek naar vleermuizen en andere beschermde diersoorten, krijgt u wellicht te maken met hoge kosten en veel discussie doordat de werkzaamheden langere tijd stilliggen.

Nog niet aangesloten? Sluit uw VvE hier aan en u ontvangt het kwartaalblad VvE Magazine met alle informatie. Niet alleen over flora- en faunaonderzoek maar ook over alle andere onderwerpen waarmee u te maken krijgt bij het besturen van uw VvE.

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox