24 - 04 - 24

Schimmelvorming; wie is aansprakelijk?

In een appartementencomplex van 30 wooneenheden zijn enkele woningen verhuurd. Een van de huurders heeft last van schimmelvorming in zijn appartement. Tot het moment waarop de gebreken hersteld zijn, eist hij huurvermindering. De verhuurder gaat daarmee niet akkoord, dus komt de kantonrechter eraan te pas.

De huurder stelt de verhuurder aansprakelijk, en eist dat deze de gebreken laat herstellen door mechanische ventilatie te laten installeren. Tot het moment waarop de gebreken worden hersteld, eist de huurder vermindering van de huursom.

De verhuurder zegt dat hij al het mogelijke al heeft gedaan, maar dat de gebreken niet aan hem kunnen worden toegerekend. Hij stelt dat de oorzaak van het probleem ligt in het gemeenschappelijke gedeelte van het gebouw. Daarvoor is de VvE verantwoordelijk.

Oorzaak van de schimmelvorming

Uit eerder onderzoek is gebleken dat er meerdere oorzaken zijn voor de ontstane schimmel. De eerste oorzaak: koudebruggen. De VvE heeft het advies gekregen om de dakbedekking te laten repareren en de schoorsteen te laten renoveren. Bovendien wordt geadviseerd om beter te ventileren en de temperatuur niet onder de 15 à 16 graden te laten komen.

De VvE heeft al laten weten eind 2024 of begin 2025 groot onderhoud uit te laten voeren. Dat zou het probleem moeten oplossen. Voor de huurder is het probleem daarmee echter niet verholpen. Zij eist dat er tijdelijk mechanische ventilatie wordt aangebracht in haar appartement. De VvE wil geen mechanische ventilatie plaatsen in dit ene appartement, omdat zij van mening is dat ze dit niet kan verantwoorden tegenover de overige 29 eigenaars.

Recht op mechanische ventilatie?

Schimmelproblematiek is een gebrek dat aan de verhuurder kan worden toegerekend. Dat de oorzaak gelegen is in de gemeenschappelijke delen van het gebouw, betekent niet dat de verhuurder niet verantwoordelijk is voor de gebreken. De VvE is wel verplicht om de werkzaamheden in de gemeenschappelijke delen te laten uitvoeren, maar als zij dit nalaat, dan moet de verhuurder actie ondernemen. De verhuurder heeft daarnaast niet weersproken dat de installatie van mechanische ventilatie aan een tijdelijke oplossing zou kunnen bijdragen. De rechter oordeelt daarom dat de verhuurder binnen 60 dagen een mechanische installatie moet installeren in het appartement van de eiser.

Huurprijsvermindering

Volgens de verhuurder ligt de schuld bij de huurder. Deze zou niet voldoende hebben geventileerd, waardoor de schimmel is gevormd. De rechter gaat hier echter niet in mee. De huurder heeft voldoende toegelicht dat de woning voldoende is geventileerd. Dit bleek niet te werken tegen de schimmelvorming. De huurder heeft daarom ook recht op huurprijsvermindering.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox