03 - 01 - 24

Gebreken aan het huurappartement; wat nu?

Anita en Marianne¹ zijn achternichten. Anita verhuurt – voor een hoge prijs – een appartement aan Marianne, die vervolgens allerlei forse gebreken constateert. Herstel blijft in eerste instantie uit. Als er uiteindelijk wel wordt gerepareerd, komen de beide vrouwen bij de rechter terecht.

 

Dit speelt zich af tussen beide achternichten die het vroeger zo goed met elkaar konden vinden. Marianne meldt Anita een groot aantal gebreken. Het raam is kapot en de pui vertoont tekenen van ernstige verrotting. Anita reageert niet op de verzoeken van Marianne om de gebreken binnen een redelijke termijn van zes weken te herstellen. Na vier weken hoort ze van Anita dat de aannemer ziek is; er moet een andere worden gezocht. Marianne wijst Anita erop dat de termijn van zes weken waarbinnen de gebreken moeten worden hersteld, al aardig aan het verlopen is. Het blijft stil aan de andere kant.

Inmiddels verslechtert de situatie voor Marianne: de badkuip vertoont rot, de balkondeur sluit niet goed, de afzuigkap functioneert niet en een schakelaar in de zekeringskast is beschadigd door vocht, waardoor deze niet werkt. Marianne meldt Anita dat de gebreken hersteld moeten worden. Tot haar verbazing krijgt ze nu wél een reactie: de huur wordt met 3,1 % verhoogd. Dat is onacceptabel voor Marianne, die dat ook tot drie keer toe meldt aan Anita. Zonder resultaat.

Marianne dagvaardt haar nicht, en dat helpt. Nog vóór de datum van de rechtszaak worden de  gebreken aangepakt.

Eind goed, al goed? Niet helemaal.

Slecht uitgevoerd

Tijdens de rechtszaak meldt Marianne dat de herstelwerkzaamheden slecht en niet volledig zijn uitgevoerd. Er zijn nieuwe ruiten geplaatst, maar de pui zelf is niet vervangen. De balkondeur sluit nog steeds niet goed, de nieuwe kitrand in de badkamer laat los en een zekeringsgroep blijft slecht functioneren. Daardoor valt de apparatuur van Marianne geregeld uit. Zij eist dat er nu goed werk geleverd wordt. De rechter is het met haar eens.

Binnen 21 dagen moet Anita de gebreken volledig laten herstellen. Bovendien heeft Marianne recht op een huurprijsvermindering van 60 %. Door de talrijke gebreken heeft ze lange tijd niet volledig kunnen genieten van het gehuurde appartement. Deze vermindering gaat met terugwerkende kracht in, en blijft geldig totdat alle gebreken zijn verholpen.

Tussen de achternichten komt het niet snel meer goed.


¹De namen in dit artikel zijn fictief. Enige overeenkomst met de werkelijkheid berust op pure toeval. 

Dit artikel is aangepast en er zijn elementen toegevoegd ten behoeve van de leesbaarheid. Voor het originele artikel verwijzen wij u door naar rechtspraak.nl

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox