De VvE is verplicht een opstalverzekering af te sluiten voor het hele pand. Die staat op naam van de gezamenlijke eigenaars (niet op naam van de VvE). Een opstalverzekering dekt schade aan spullen die vastzitten in en aan het huis. Daaronder vallen ook leidingen, centrale verwarming, de badkamer en het toilet. Tip: de fundering moet ook verzekerd zijn.
Wat valt onder de VvE opstalverzekering?
Dit valt onder de opstalverzekering:
- Brand- en/of blusschade
- Rook- en roetschade
- Schade door ontploffing
- Wateroverlast (als die tenminste niet is veroorzaakt door een dijkdoorbraak)
- Blikseminslag
- Storm (maar pas vanaf windkracht 7)
- Neerslag en vorst
- Inbraak en diefstal.
Vallen zonnepanelen en laadpalen onder de opstalverzekering van de VvE?
Zonnepanelen en laadpalen vallen bij de meeste verzekeraars standaard onder de opstalverzekering. Bij een enkele verzekeraar is de fundering niet automatisch opgenomen in de opstalverzekering. Het is belangrijk dat die ook meeverzekerd is.
Hebt u dure voorzieningen aangebracht in uw appartement? Die zijn niet standaard meeverzekerd in de opstalverzekering. Het is verstandig als de VvE het eigenaarsbelang meeverzekert.
Niet verzekerd in de opstalverzekering
Schade die u zelf aan uw woning veroorzaakt, is niet verzekerd via de opstalverzekering. Bijvoorbeeld als u iets op uw dure vloer laat vallen. Die vloer zit vast aan de woning, maar u moet die vloer toch echt apart verzekeren (of de schade betalen). Een inboedelverzekering is altijd verstandig.
Doet de VvE niets aan het onderhoud van het gebouw? Dan is schade door dat achterstallig onderhoud mogelijk niet verzekerd.
Hoge korting op uw VvE-verzekeringen
Als aangesloten VvE bij VvE Belang geniet u van 8% korting op VvE-Verzekeringen bij Centraal Beheer. Deze korting weegt ruimschoots op tegen de kosten die u maakt voor de aansluiting bij VvE Belang. Doe er direct uw voordeel mee!
Lid van een slapende VvE
Een ‘slapende’ VvE is een VvE waar niet wordt vergaderd, waar geen onderhoud wordt uitgevoerd en waar soms niet eens een opstalverzekering is afgesloten. Dan moet u die zelf afsluiten.
Controleer bij de aankoop van een appartement dus altijd of deze zaken goed geregeld zijn.
Wellicht ook interessant voor u:
Taxatie Appartementencomplex
In uw splitsingsakte staat dat u het hele gebouw moet verzekeren. Iedere VvE is daarmee verplicht een collectieve opstalverzekering aan te gaan. Een professionele taxatie is noodzakelijk voor de nauwkeurige bepaling van de herbouwwaarde van uw gebouw.
Prijs op aanvraag
Lees meerHulp nodig?
Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.
Naar de helpdesk