Glasvezel in uw appartement

Glasvezel voor uw appartement? Dat kan niet zomaar!

Misschien hebt u ook al van een enkele – of meerdere – bedrijven de vraag gehad: “Mogen we een vrijblijvende afspraak maken over ons aanbod: glasvezel aanleggen in uw woning?” Voor bewoners van een eengezinswoning geen probleem, maar voor appartementseigenaars ligt dat anders. U mag dit niet zomaar zelf beslissen.

Glasvezel heeft zeker heel veel voordelen: u beschikt daarmee over razendsnel internet, en dat is – als we de aanbieders mogen geloven – ook heel stabiel. U geniet ook van een hoge kwaliteit van tv-beelden op meerdere apparaten tegelijk. En u betaalt niets meer voor uw internet dan nu het geval is. Kortom: alleen maar voordelen.

 

Appartementsrecht

Voor appartementseigenaars is er echter méér aan de hand. Zoals u weet, is de gevel (onderdeel van de ‘schil;’ van het gebouw) eigendom van de gezamenlijke eigenaars. En voor het aanleggen van glasvezel moet een gat gemaakt worden in de gevel van uw complex. Dat betekent dus: hak- en breekwerk in een gezamenlijk deel van het complex: de gevel. Omdat die van alle eigenaars samen is, kan één eigenaar geen toestemming geven om een gat te boren. Immers: de kosten moeten worden betaald door alle eigenaars. Daarom moeten zij daar toestemming voor geven.

Bovendien gaat de glasvezelkabel in de meeste gevallen door de meterkasten van alle bewoners. Die moeten daarvoor dus hun medewerking geven.

 

Gewone meerderheid

Bij de aanleg van glasvezel gaat het ook nog eens om een nieuwe installatie. Dat betekent dat het voorstel om glasvezel aan te leggen, moet worden voorgelegd aan de ledenvergadering. Voor dit voorstel hebt u een gekwalificeerde (verzwaarde) meerderheid nodig. Meestal is dat twee derde of driekwart van het aantal stemmen (waarbij dan ook nog eens twee derde of drie kwart van het aantal stemmen aanwezig moet zijn; in persoon of bij volmacht). In deze ‘corona-tijd’ is dat extra lastig, want niet alle VvE’s kunnen op de gewone manier vergaderen – en dus besluiten nemen.

 

Vragen aan VvE Belang

Bij VvE Belang komen veel vragen binnen over dit onderwerp. Logisch, want veel mensen willen graag overgaan op glasvezel. Daarom hebben we de aanbieders benaderd om hun uit te leggen waarom appartementseigenaars niet zomaar zelf kunnen beslissen over de aanleg van glasvezel.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox