Valbeveiliging daken

Als een werknemer van het onderhoudsbedrijf van het dak van uw complex valt, zijn de gevolgen groot. Vooral voor de werknemer natuurlijk, maar ook voor de VvE en soms ook voor de bestuurder(s). Zorg daarom voor goede valbeveiliging.

VvE-bestuurders zijn in de meeste gevallen geen professionals als het om bouwkundige zaken gaat. Ze weten dus ook niet welke risico’s ze lopen. En die risico’s zijn fors want VvE-bestuurders worden wel als professioneel opdrachtgever beschouwd. Bij een ongeval heeft dat grote gevolgen.

Bij een dergelijk ongeval wordt u verhoord door de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). U moet uitleggen welke maatregelen u hebt genomen om de valveiligheid van de mensen te waarborgen.

 

Risico Inventarisatie & Evaluatie

De beste manier om problemen te voorkomen is een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) te laten uitvoeren. Dan weet u of er veilig kan worden gewerkt op uw dak: zijn de daktoegangen veilig; staan er installaties binnen vier meter van de dakrand en zijn er gevaarlijke situaties op het dak bij lichtkoepels en/of kabels? Zorg voor goede valbeveiliging. Laat u adviseren door een deskundig bedrijf.

Toezicht houden

Dat is nog niet alles: u bent verplicht om toezicht te (laten) houden tijdens het werk. U kunt bijvoorbeeld foto’s maken. Als iemand onveilig werkt, moet u hem daarop attent maken. Dat bent u als VvE (gebouweigenaar) verplicht. U kunt zich nooit beroepen op de mededeling van het bedrijf dat alles goed geregeld is.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox