30 - 11 - 23

Druppelende kraan zorgt voor hoge kosten

Johanneke¹ woont op de begane grond van het VvE-complex. De meterkast, met daarin een warmtewisselaar, een drinkwaterinstallatie en twee aftapkranen, valt onder haar appartementsrecht. Na werkzaamheden aan de installatie blijven plasjes op de grond achter, die Johanneke netjes verwijdert. Maar er blijkt meer aan de hand te zijn: door een lekkende aftapkraan ontstaat een schadepost van bijna € 25.000. Wie betaalt de rekening?

Op het initiatief van het energiebedrijf is de warmtewisselaar vervangen. Toen de monteur was vertrokken, merkte Johanneke kleine waterplasjes op. Er lagen ook nog wat stukjes plastic, die waren overgebleven van het materiaal waarmee de monteur gewerkt had. Johanneke houdt van netheid, dus ze ruimde alles op, en deed de meterkast op slot.

Een maand later worden vochtsporen op de vloer en de muur ontdekt. Voor het VvE-bestuur is direct duidelijk dat er sprake moet zijn van een lek. Na enig onderzoek blijkt het probleem in de meterkast van Johanneke te zitten. De aftapkraan druppelt en veroorzaakt vochtschade. De oplossing is simpel: de aftapkraan dichtdraaien. Daarmee wordt verdere vochtschade voorkómen.

Maar die schade is er al, en niet zo’n klein beetje. Voor het herstel moet een deel van de tegelvloer en de muurafwerking worden verwijderd. Totale kosten: bijna € 25.000,-.

Omdat Johanneke niet had gecontroleerd of de kraan was dichtgedraaid, is het VvE-bestuur van mening dat zij moet opdraaien voor de kosten. De rechtbank is het daarmee eens, dus het VvE bestuur sommeert Janneke het bedrag te voldoen. Met veel moeite krijgt ze het bedrag bij elkaar.

Ze laat het er niet bij zitten, en stapt naar het Hof. Dat komt tot een heel andere conclusie. De kleine waterplasjes gaven Johanneke geen aanleiding om te bedenken dat die zulke grote gevolgen voor de VvE konden hebben. Bovendien had de monteur na zijn werkzaamheden grondig gecontroleerd of er sprake was van lekkages. Waarom zou Johanneke dan nog eens op inspectie moeten?

Het Hof vernietigt het vonnis van de rechtbank. De VvE moet niet alleen Johanneke haar geld terugbetalen; de VvE moet ook de proceskosten betalen.


[1] De naam die in dit artikel genoemd wordt, is fictief en is uitsluitend gebruikt voor illustratieve doeleinden. Dit artikel is aangepast om de feitelijke gebeurtenissen meer in verhaalvorm te presenteren. Hoewel gebaseerd op feiten, kan de presentatie enigszins zijn aangepast voor een meer narratieve weergave. Voor het originele bestand verwijzen wij u naar Rechtspraak.nl

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox