14 - 02 - 22

Gestegen bouwkosten; moet er meer gereserveerd worden?

In de tweede helft van 2021 zijn de prijzen van materialen als staal, hout, koper, isolatiemateriaal, glas en natuursteen sterk gestegen. Voor veel VvE’s zal dat betekenen dat de prijzen waarin rekening is gehouden in het meerjarenonderhoudsplan, moeten worden aangepast. Er moet dus wellicht meer worden gereserveerd.

Het is nu nog onzeker hoe het in de komende jaren zal gaan met de prijsstijging van materialen. Dat heeft veel te maken met de brandstofprijzen, want voor het maken van staal, aluminium etc. is veel energie nodig. Mogelijk stijgen de prijzen van de CO2-emissierechten. Dan stijgen de materiaalkosten nog meer. Vooral beton en baksteen zullen duurder worden.

Daarnaast hebben bouwbedrijven een groot tekort aan personeel. Omdat ze veel medewerkers moeten inhuren, stijgen ook de personeelskosten.

De kosten van installaties zullen nog meer stijgen dan die van de bouwkundige werkzaamheden. Er zijn twee oorzaken: de vraag naar installatiewerkzaamheden is groot, en de installatiebranche kampt ook met grote personeelstekorten.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox