28 - 02 - 24

Flora- en faunaonderzoek zorgt voor hoge kosten

VvE’s die hun gebouw willen renoveren en/of verduurzamen, moeten een onderzoek laten uitvoeren naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten, zoals vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. Als blijkt dat exemplaren van deze soorten in het gebouw huizen, kunnen de kosten fors oplopen. Tot 50.000 euro of meer.

In VvE Magazine, editie februari 2024 (p.44) is een verhaal te lezen van een VvE uit ’s-Hertogenbosch die groot onderhoud aan het complex wilde laten uitvoeren in combinatie met verduurzamingsmaatregelen. Uit onderzoek door een ecoloogbleek dat er vleermuizen in het gebouw zaten. Dus moest er vervangende woonruimte voor de dieren worden gezocht. Speciale maatregelen zorgden ervoor dat de vleermuizen het gebouw wel uit maar niet meer in konden vliegen.

Toen alles geregeld leek, kwam een ambtenaar van de gemeente op het idee dat er wellicht nog veel meer vleermuizen in het gebouw konden zitten. Het gevolg: nog hogere kosten. En het einde is nog niet in zicht.

In de mei-editie leest u eveneens een artikel over de belemmeringen die worden opgeworpen door verplicht flora- en fauna-onderzoek.

Nog niet aangesloten bij VvE Belang? Sluit u aan en ontvang ook VvE Magazine. Klik hier

 

Meer weten over dit onderwerp? Bekijk hier de meest gestelde vragen aan VvE Belang

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox