24 - 09 - 24
Ton en Elsbeth zijn beiden de trotse eigenaars van een appartement in een stadsvilla. Aanvankelijk konden ze ook prima met elkaar overweg, want ze delen de trots op het mooie gebouw. Ze zijn alleen één ding vergeten: officieel de VvE oprichten. Want ook al is er sprake van slechts twee appartementsrechten; er is een VvE. Dat staat ook in de splitsingsakte. Maar ze hadden het allebei veel te druk om die eens te bestuderen.
Elsbeth komt kort na de verhuizing door een operatie aan haar voet thuis te zitten. Dus komt ze op het idee om – nadat ze alle boeken heeft gelezen waar ze eerder niet aan toekwam – de splitsingsakte en het bijbehorende reglement eens te gaan lezen. Daarin ziet ze tot haar verbazing dat een VvE verplicht is om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, dat er een opstalverzekering moet zijn én dat de VvE over een bankrekening moet beschikken. Op naam van de VvE natuurlijk. Ze weet hoe druk Ton het heeft en besluit om hem dat werk uit handen te nemen. Je hoeft tenslotte niet te kunnen lopen om al die administratieve handelingen te verrichten!
‘Niet vergaderd’
Niet zo handig van Elsbeth: ze vergeet om het onderwerp met haar mede-eigenaar te bespreken. De kosten die gemoeid zijn met de administratie, komen op zo’n € 3.500. Elsbeth meldt dat aan Ton en verzoekt hem de helft van het bedrag op haar rekening te storten.
“Hoezo?”, reageert Ton. “Voor zover ik weet is er geen oprichtingsvergadering geweest. Als dat wél was gebeurd, hadden we het erover kunnen hebben. Bij welke bank openen we een rekening? Waar brengen we de opstalverzekering onder? Ik heb niks gehoord, dus ik ga ook niet meebetalen.” Hij betaalt inderdaad niet, dus concludeert Elsbeth dat hij na enige tijd ook wettelijke rente over het openstaande bedrag verschuldigd is. De sfeer wordt ijzig. Er wordt niet meer gepraat.
Hulp nodig bij het activeren van een slapende VvE? Maak gebruik van ons stappenplan!
Betalen!
Elsbeth stapt in haar hoedanigheid van bestuurder naar de kantonrechter. Ze vordert van haar mede-eigenaar dat hij zowel de helft van de kosten als de wettelijke rente voldoet.
De rechter is er snel klaar mee. Hij wijst Ton op zijn verplichtingen (die hij ook niet betwist) vanwege de bepalingen in de akte en het reglement, en meldt hem dat er toch echt betaald moet worden. Er is een VvE; hij is daar lid van, en hij moet dus delen in alle kosten die de VvE volgens haar wettelijke verplichtingen moet betalen.
Omdat Elsbeth te laat heeft meegedeeld dat hij ook rente over het openstaande bedrag verschuldigd is, hoeft hij die pas te betalen vanaf het moment dat zij hem dat heeft verteld. Dat maakt weinig uit: het gaat om een paar tientjes.
Plus de proceskosten
In totaal komt het bedrag op een kleine € 2.000. Dat is nog niet alles: Ton moet ook de proceskosten betalen.
Best jammer: als beide eigenaars beter hadden gecommuniceerd, was dat niet nodig geweest.
ECLI:NL:RBZWB:2024:5334
Wellicht ook interessant voor u
Oproep vergadering nu ook mogelijk via de e-mail
Tijdens de corona-periode was het voor de VvE mogelijk om digitaal te vergaderen. Die wet is nu vervallen, dus digitaal vergaderen mag – voorlopig – niet. Is een digitale oproep voor de vergadering dan ook niet toegestaan? Het antwoord is: ja, dat mag – onder voorwaarden.
Goed nieuws voor kleine VvE’s: het nieuwe Modelreglement Kleine VvE’s is een feit!
Voor kleine Verenigingen van Eigenaars zijn de vele regels van het appartementsrecht vaak lastig uitvoerbaar. Er is nu een oplossing voor dat probleem: het Modelreglement voor de kleine VvE. Dat maakt het bestuur en beheer een stuk eenvoudiger. Astrid Luijk (VvE Belang), Claudia Siewers en Ingrid de Jong hebben het nieuwe modelreglement opgesteld. Het initiatief kwam van VvE Belang.
Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.
Naar de helpdesk