Modelreglement

Een groot aantal regels is gelijk voor iedere VvE. Het is daarom niet nodig om voor de oprichting van iedere nieuwe VvE een compleet nieuw splitsingsreglement op te stellen. Dat zou ook erg duur worden. Daarom heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie een aantal algemene regels opgesteld die voor iedere nieuwe VvE gelden: een modelreglement (MR).
Modelreglementen

  • Meer over het Modelreglement

    Dat gebeurde voor het eerst in 1973. De notaris kan zo’n modelreglement gebruiken als voorbeeld voor het splitsingsreglement van een nieuwe VvE. Het MR geeft de VvE de mogelijkheid om op een aantal onderdelen eigen beleid te maken. Dat kan worden uitgewerkt in het huishoudelijk reglement. De vergadering van eigenaars moet daarover beslissen. Alle nieuwe afspraken moeten in het huishoudelijk reglement worden opgenomen nadat de vergadering van eigenaars erover heeft beslist.

    Omdat er in de loop der jaren nogal wat verandert, is ook het modelreglement een aantal keren aangepast. Daardoor zijn er verschillende modelreglementen ontstaan, waarin steeds wijzigingen zijn opgenomen. Zo staat in het MR 2017 bijvoorbeeld iets over laadpalen. Die waren er eerder nog niet. In de splitsingsakte ziet u welk reglement van toepassing is op uw VvE.

    De notaris is niet verplicht om een modelreglement te gebruiken, maar doet dat meestal wél.

Hieronder vindt u de verschillende modelreglementen.

Door op het modelreglement te klikken, kunt u het reglement downloaden.

Inmiddels hebben een aantal wijzigingen van de Appartementenwet plaatsgevonden. Wordt in een oud reglement verwezen naar een bepaald artikel? In de transponeringstabel kunt u zien welk artikel u daarvoor in de huidige wet moet raadplegen.

De modelreglementen zijn met toestemming van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie op onze website geplaatst.
Copyright © 2008-2023 Stichting VvE Belang

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox