27 - 02 - 23

Problemen met omvormers bijna verleden tijd

Netbeheerder Stedin heeft vorig jaar 18 procent meer klachten over uitvallen van omvormers ontvangen van zonnepaneel-eigenaars. De problemen zijn waarschijnlijk binnen korte termijn opgelost doordat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de eisen aan de overspanningsbeveiliging versoepelt.

Omvormers

Een omvormer van zonnepanelen schakelt zichzelf uit als de netspanning boven de 253 volt dreigt te komen. Dat gebeurt bijvoorbeeld op zonnige dagen aan het begin van de middag, als het aanbod van zonnestroom piekt en er weinig elektriciteitsvraag is. Waarschijnlijk komt het probleem voor bij één op de 20 eigenaren van zonnepanelen.

De ACM heeft nu een ontwerp-codebesluit opgesteld om de overspanningsbeveiligingseisen van omvormers aan te passen. Daardoor hoeven zonnepanelen in laagspanningsnetten straks minder vaak afgeschakeld te worden. Hierdoor zullen spanningsproblemen zich minder vaak voordoen.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox