Veelgestelde vragen

VvE Kennisbank

  • Wat staat er in een huishoudelijk reglement VvE?

    De meeste VvE’s hebben behoefte aan het vastleggen van afspraken die – bijvoorbeeld tijdens de ALV – zijn gemaakt. Die afspraken staan in het huishoudelijk reglement (HHR). De afspraken zijn een nadere invulling van de bepalingen in het splitsingsreglement. Ze gaan meestal over zaken die het voor iedereen prettig maken om in het gebouw te wonen.

    Meestal gaat het HHR over bepalingen die te maken hebben met het gebruik van de algemene ruimten en over gedragsregels.

    Meer weten over het Huishoudelijk Reglement? Lees meer

  • Wat is het modelreglement?

    Veel regels zijn gemeenschappelijk voor alle Verenigingen van Eigenaren (VvE’s), waardoor het niet nodig is om bij de oprichting van elke nieuwe VvE een volledig nieuw splitsingsreglement te creëren. Dit zou ook aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Daarom heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie een set algemene regels opgesteld die van toepassing zijn op elke nieuwe VvE, bekend als een modelreglement (MR).

    Gratis uw modelreglement downloaden of meer informatie? Klik hier.

  • Mag ik glasvezel laten aanleggen in mijn appartement?

    Misschien hebt u ook al van een enkele – of meerdere – bedrijven de vraag gehad: “Mogen we een vrijblijvende afspraak maken over ons aanbod: glasvezel aanleggen in uw woning?” Voor bewoners van een eengezinswoning geen probleem, maar voor appartementseigenaars ligt dat anders. U mag dit niet zomaar zelf beslissen.

    Voor appartementseigenaars is er echter méér aan de hand. Zoals u weet, is de gevel (onderdeel van de ‘schil;’ van het gebouw) eigendom van de gezamenlijke eigenaars. En voor het aanleggen van glasvezel moet een gat gemaakt worden in de gevel van uw complex. Dat betekent dus: hak- en breekwerk in een gezamenlijk deel van het complex: de gevel. Omdat die van alle eigenaars samen is, kan één eigenaar geen toestemming geven om een gat te boren.

    Lees meer in het kennisbankartikel: Glasvezel in uw appartement

  • Welke delen en zaken zijn gemeenschappelijk?

    In de splitsingsakte en de daarbij behorende splitsingstekening is bepaald welke delen en zaken gemeenschappelijk zijn. Dit dient letterlijk te worden gelezen (uitleg naar objectieve maatstaf) en daarbij moet ook de tekening worden bekeken.

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox