Veelgestelde vragen
VvE Kennisbank
VvE Kennisbank
Het antwoord vindt u terug op de website van de Rijksoverheid:
https://tegemoetkomingblokaansluiting.nl/page/view/1f61ffb9-d411-4cc1-b016-a7328846c760/verrekenen
In de regeling is bepaald dat het bestuur van de VvE aan de desbetreffende leden (huishoudens) aangeeft op welke wijze de subsidie verdeeld wordt. Er hoeft dus geen ALV gehouden te worden. Ook de VvE-beheerder doet de mededeling niet. De VvE-beheerder kan het bestuur instrueren op welke wijze er verdeeld wordt, zodat het bestuur de belanghebbende kan informeren.
Het feit of het complex is, is niet ter eigen beoordeling. Wat complex is – is bepaald in de regeling. Nogmaals kort samengevat:
In die gevallen kiest men eerst voor vierkante meters. Zijn deze niet beschikbaar, of alleen moeilijk te achterhalen zijn, dan kan men terugvallen op de forfaitaire verdeling.
Als de m2-cijfers uit de BAG betrouwbaar zijn en in overeenstemming met de akte, dan kunnen deze cijfers gebruik worden.
De TTB is een subsidie die geldt over het gehele kalenderjaar 2023. Indien er sprake is van een gebroken boekjaar dan kan het eerste gedeelte van het jaar 2023 apart afgerekend worden. Het tweede gedeelte wordt dan in 2024 afgerekend. Dit staat los van een eventueel voorschot dat op de subsidie is vertrekt.
In welke gevallen verrekent men de TTB ineens? Men kan de TTB ineens verrekenen als de verdeelsleutel voor 2023 duidelijk is. Dat is bijvoorbeeld het geval als er sprake is van een verdeling op basis van voorschot. Aangezien de voorschotten duidelijk zijn, dan kan men ineens afrekenen.
Als er geen financiële problemen zijn bij de eigenaars kan de subsidie ook ineens afgerekend worden in 2024 als de definitieve verbruik cijfers bekend zijn.
De VvE rekent alleen af met eigenaars, niet met huurders.