Rookgasafvoerkanalen

Bij de verbranding van gas in uw cv-ketel komen rookgassen vrij. Die zijn giftig, en ze moeten dus zo snel mogelijk worden afgevoerd. Dat gebeurt via het rookgasafvoerkanaal. Meestal is het rookgasafvoerkanaal collectief bezit van de eigenaars. Ook als alle eigenaars een eigen cv-ketel hebben. Dat kan problemen geven.

Immers: als een eigenaar zijn cv-ketel vervangt, moet die wel passen op het rookgasafvoerkanaal. Dat is niet altijd het geval. Als u een oud rookgasafvoerkanaal hebt waarop moderne HR-ketels worden aangesloten, loopt u het risico van koolmonoxidevergiftiging.

Dat heeft te maken met de moderne techniek. HR-ketels leveren een hoog rendement, maar zorgen ook voor condensatie in het afvoerkanaal. Dat kan daardoor gaan scheuren, waardoor lekkage ontstaat en het zeer giftige koolmonoxide in de appartementen kan komen. Met de oude VR-ketels (die niet meer verkocht en geïnstalleerd mogen worden) was dat gevaar er niet. Die werkten op thermische trek, waardoor de gassen automatisch werden afgezogen.

Worden nieuwe ketels geplaatst? Dan moet ook het rookgasafvoerkanaal daarop worden aangepast, zodat het geschikt is voor HR-ketels.

Acties voor de VvE

  • Een rookgasafvoer gaat – net als een cv-ketel – ongeveer 15 jaar mee. Daarna moet hij worden vervangen,
  • laat het collectieve rookgasafvoerkanaal controleren door een gecertificeerd bedrijf. Dan weet u of het kanaal werkelijk verouderd is en wat de kosten van herstel/vervanging zijn,
  • zet het onderwerp op de agenda van de AL, inclusief de reservering voor het onderhoud c.q. de vervanging.

 

Eigenaar, let op! Laat nooit zomaar een nieuwe cv-ketel plaatsen. Meld bij de VvE wat u van plan bent, en informeer naar de staat van onderhoud van het rookgasafvoerkanaal.

 

Logo CO-Veilig CO-Vrij

Er zijn al te veel slachtoffers gevallen door ondeugdelijk installatiewerk. Vanaf 1 april 2022 mogen alleen deskundige installateurs aan uw cv-ketels en rookgasafvoer werken. U herkent ze aan het logo CO-Vrij. Als u een beunhaas inhuurt of zelf aan het knutselen gaat, bent u in overtreding en kunt u een boete krijgen.

Alles over veilige rookgasafvoeren leest u in de brochure: “De veiligheid van collectieve rookgasafvoeren in woongebouwen”

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox