Bij de verbranding van gas in uw cv-ketel komen rookgassen vrij. Die zijn giftig, en ze moeten dus zo snel mogelijk worden afgevoerd. Dat gebeurt via het rookgasafvoerkanaal. Meestal is het rookgasafvoerkanaal collectief bezit van de eigenaars. Ook als alle eigenaars een eigen cv-ketel hebben. Dat kan problemen geven.
Immers: als een eigenaar zijn cv-ketel vervangt, moet die wel passen op het rookgasafvoerkanaal. Dat is niet altijd het geval. Als u een oud rookgasafvoerkanaal hebt waarop moderne HR-ketels worden aangesloten, loopt u het risico van koolmonoxidevergiftiging.
Dat heeft te maken met de moderne techniek. HR-ketels leveren een hoog rendement, maar zorgen ook voor condensatie in het afvoerkanaal. Dat kan daardoor gaan scheuren, waardoor lekkage ontstaat en het zeer giftige koolmonoxide in de appartementen kan komen. Met de oude VR-ketels (die niet meer verkocht en geïnstalleerd mogen worden) was dat gevaar er niet. Die werkten op thermische trek, waardoor de gassen automatisch werden afgezogen.
Worden nieuwe ketels geplaatst? Dan moet ook het rookgasafvoerkanaal daarop worden aangepast, zodat het geschikt is voor HR-ketels.
Acties voor de VvE
Een rookgasafvoer gaat – net als een cv-ketel – ongeveer 15 jaar mee. Daarna moet hij worden vervangen,
laat het collectieve rookgasafvoerkanaal controleren door een gecertificeerd bedrijf. Dan weet u of het kanaal werkelijk verouderd is en wat de kosten van herstel/vervanging zijn,
zet het onderwerp op de agenda van de AL, inclusief de reservering voor het onderhoud c.q. de vervanging.
Eigenaar, let op! Laat nooit zomaar een nieuwe cv-ketel plaatsen. Meld bij de VvE wat u van plan bent, en informeer naar de staat van onderhoud van het rookgasafvoerkanaal.
CO-Vrij
Er zijn al te veel slachtoffers gevallen door ondeugdelijk installatiewerk. Vanaf 1 april 2022 mogen alleen deskundige installateurs aan uw cv-ketels en rookgasafvoer werken. U herkent ze aan het logo CO-Vrij. Als u een beunhaas inhuurt of zelf aan het knutselen gaat, bent u in overtreding en kunt u een boete krijgen.
Appartementseigenaars mogen ook de komende jaren hun woningen en gebouwen blijven verwarmen met een gasgestookte cv-ketel. Daarmee vormen ze – net als eigenaren van monumenten - een uitzondering op de regel dat vanaf 1 januari 2026 de warmtepomp de norm wordt.
Gemiddeld breekt elke dag ergens in Nederland brand uit in een appartementencomplex. Vaak met ingrijpende gevolgen. Zowel 'jonge' als oudere gebouwen blijken in veel gevallen niet aan de elementaire eisen van brandveiligheid te voldoen. Hoe staat het ervoor met de brandveiligheid in úw complex? Laat dat controleren!
VvE Belang en het Adviescentrum Brandveilig Wonen (ACBW) bieden u de mogelijkheid om uw appartementencomplex voor een aantrekkelijk bedrag te laten controleren op brandveiligheid. Dankzij de samenwerking met het ACBW weet u zeker dat u een onafhankelijke beoordeling krijgt. U krijgt een goed advies om uw gebouw nog veiliger te maken. Zo profiteert uw VvE van een mooie aanbieding én wonen alle bewoners in een brandveilig pand!
Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.